Column

Column Michiel Beemster: Niet goed gedaan

22 oktober 2016 – Column Michiel Beemster: Niet goed gedaan

Ik was niet lief voor een vriend, ik dacht dat ik het beter wist toen iemand een goed idee had, ik wilde niet luisteren toen iemand mij een advies wilde geven, ik ging links terwijl de rest rechts wilde, ik bleef naar beneden kijken terwijl het boven mij gebeurde, kortom ik deed het niet goed.

“Had het nut, was het handig? Waarschijnlijk niet, het luchtte wel op”

De laatste jaren heb ik elke maand een column geschreven voor Westfriesland in Bedrijf, vaak was ik scherp en vaak dacht ik het misschien wel even recht te zetten. Had het nut, was het handig? Waarschijnlijk niet, het luchtte wel op. Had iemand er anders door gedaan, was iemand naar mij toegekomen om te vertellen dat ik gelijk had? Nee, het was puur voor mijzelf, maar het was wel lekker.

Lieve mensen, ik maak meer fouten dan dat ik dingen goed doe, is het herkenbaar? Benjamin Franklin zie ooit: “Vrees geen fouten. U zult fouten kennen. Blijf doorgaan.”.

Natuurlijk was mijn eerst gedachte dat ik die fouten niet had willen maken, want ik had het liever in een keer goed gedaan. Maar uiteindelijk heb ik er wel van geleerd, dus misschien was het helemaal zo stom nog niet, want uiteindelijk was de les veel wijzer.

“Man wat heb ik graag gelijk”

Een ander punt wat ik niet goed heb gedaan is het gelijk krijgen, man wat heb ik graag gelijk. Maar wat heb ik er aan? Heb ik gelijk, lekker, maar hoe voelt de ander zich? Die denkt, wat een ontiegelijke wijsneus en loopt de volgende keer met een boog om mij heen.

Er is ook een mooi Amerikaans rijmpje, vrij vertaald gaat hij zo: “Hier rust dan nu Willem van Dijk, die stierf bij ’t verdedigen van zijn gelijk. Hij wist ’t beter, maar vond Magere Hein op z’n pad en is nu even dood als wanneer hij ongelijk had gehad.”

Moraal van het verhaal, fouten maken doen we allemaal, we doen het ook allemaal vaak niet goed. Aan alle mensen die vonden dat ik het niet goed deed en aan alle mensen waar ik mijn gelijk wilde halen. Dankjewel voor de wijze les, ik had misschien vaak gelijk, maar had mijn gelijk nooit moeten halen. Ik deed het vaak niet goed. Maar wat heb ik er veel van geleerd!

Column Michiel Beemster: Niet goed gedaan

To Top