Column

Column Robert Jan Knook: dba, waardeloos

8 oktober 2016 – Column Robert Jan Knook: dba, waardeloos!

7 oktober krijg ik een whatsappje van de hoofdredacteur van dit medium en ik citeer: “ik zoek nog nieuwe columnisten voor Westfriesland in Bedrijf. Interesse? 2-3 minuten prikkelend over ondernemen.” Leuk, antwoord ik hem, zullen we daar eens over sparren bij een kop koffie? Koffie kan altijd, zegt deze gewaardeerde relatie, alleen had hij stiekem de hoop op een column voor komende zaterdag. Ja hallo, dat is morgen dus.

Ik bel hem ’s middags met de mededeling dat ik best wel wil, maar niet voor 1 keer. Dan zoek je maar iemand anders, zeg ik. Kwestie van vraag en aanbod. Beetje onderhandelen hè. Ik wil tenminste een contract voor drie maanden. Nou ja contract, ik hoop minimaal op een lekkere cappuccino bij Van der Valk ofzo.

Al met al dus wel geregeld binnen 24 uur. Zoals je van een echte ondernemer mag verwachten, een echte zzp’er zelfs. Flexibel, snel en niet duur. Hier lopen er een miljoen van rond in dit land, zzp’ers. En die zijn niet blij nu kan ik je zeggen. Gezeik met de dba, deregulering beoordeling arbeidsrelatie. Kort gezegd; de Belastingdienst gaat extra controleren of je niet toch stiekem een dienstverband hebt, en dus geen ondernemer bent.

We hadden altijd de var, duidelijk voor opdrachtgever en opdrachtnemer. Maar die werd niet gehandhaafd. Ja, doe dat dan wel. Nee, in plaats daarvan komt de politiek met een nieuwe wet. Vooral links wilde die, om zo te kunnen bezuinigen op de zelfstandigenaftrek. Ik noem dat dwarszitten van een miljoen hardwerkende Nederlanders die er alles aan doen om een gezond bestaan op te bouwen. Van wie de meeste helemaal geen dienstverband willen meneer Wiebes, de verantwoordelijke staatssecretaris. Ik ook niet.

Van die wet moeten we modelovereenkomsten gaan maken, bij elke opdracht. Papierwerk dus en daar wil rechts nou juist ondernemers zo min mogelijk mee opzadelen. Een bedrijf uit Delft waar ik de marketing en communicatie voor doe betitelt die wet als waardeloos. We zenden onder meer radiospots uit op NPO radio 1, die ik dan niet geheel toevallig zelf heb ingesproken en doen een printcampagne in het FD. Zij hebben een slimme oplossing bedacht en dat heet de werkondernemer. Een oplossing inderdaad, maar niet voor mij. Mijn werkzaamheden lopen daarvoor teveel voor uiteen.

Gelukkig ben ik niet de enige die die wet waardeloos vindt. Verschillende politieke partijen hebben al opgeroepen de wet in te trekken. In december horen we daar meer over. En over politiek gesproken, mag ik dan nog even over die VVD zeuren, Mark kwam immers met zijn verkiezingsbeloften. Geloof jij hem nog? De partij voor de ondernemers toch? Zij hebben wel die dba-wet gesteund. Maar ja, Geert wil ik als ondernemer ook niet.

Tenslotte nog even over die term zzp, weg ermee. ZP! Zelfstandig Prodessional. Nu maar hopen dat de hoofdredactie deze ZP’er langer wil dan drie maanden. Jullie als luisteraar en/of lezer kunnen daarbij helpen. Dus ik roep je bij deze op om te mailen naar deze redactie: Knook moet blijven.

Column Robert Jan Knook: dba, waardeloos

To Top