Westfriesland

‘Eerste HOC College Tour smaakt naar meer’

HOORN – Donderdagavond kwamen 150 ondernemers bijeen voor de eerste HOC College Tour. Op de eerste verdieping van SG Newton was een pop-up restaurant gemaakt waar de ondernemers aanschoven voor een heerlijk menu met als toetje een inhoudelijk gesprek met de ondernemers Marinus Zoutendijk en Kees Verbeek van Abovo Media en Rob Ursem van Ursem Modulaire Bouwsystemen. De organisatie kijkt tevreden terug op de eerste editie en kijkt al uit naar een mogelijk vervolg.

Voor ondernemersvereniging HOC Hoorn, de vereniging voor ondernemers op de bedrijventerreinen in Hoorn, was het een test voor een nieuw event. Een pilot maar wel direct groots aangepakt met een 4-gangen diner en een inhoudelijk ondernemersgesprek geïnspireerd op het tv-programma College Tour.

Abovo Media

Voordat het toetje geserveerd werd verschoof de aandacht van het gesprek aan tafel naar de grote trap waarop Wiljan Loomans als gespreksleider als eerste de ondernemers van Abovo Media uitnodigde. In ruim 20 minuten een mooi inkijkje van de keuze voor de naam Abovo, we wilden bovenaan in het telefoonboek staan, tot aan grote teleurstellingen, het afscheid moeten nemen van collega’s.

Het gaat goed met Abovo deze week wederom een FD Gazelle wat staat voor minimaal 20% groei. Voor 2016 verwacht de heren 82 miljoen aan omzet te behalen, een groei van bijna 26% ten opzichte van 2015 (65 miljoen). De grote groei in het nu 17 jarig bestaan van het bedrijf kwam door kijken buiten de regio. Zoutendijk: “Een advertentie in de zondagskrant kost 300 euro, maar in de Volkskrant 3000 euro. Je omzet wordt 10x zo hoog en ook je winst, dan wordt het veel gezelliger.” De groei resulteert in een huidig personeelsbestand van 101 personen. Over de vraag uit de zaal waar het bedrijf over 10 jaar staat, met een lichte hint naar mogelijke verkoop was Zoutendijk niet verbaasd. “Deze vraag wordt ons de laatste tijd heel vaak gesteld. Maar wat moet je doen als je het bedrijf verkoopt? Ik houd niet van stilzitten.”

Rob Ursem

Tweede gast van de HOC College Tour was ondernemer Rob Ursem. Met de beide heren van Abovo actief met ‘Live in Hoorn’ een jaarlijks terugkerend muziekfeest in een grote tent op het Pelmolenpad in Hoorn. Maar ook onderdeel van bouwbedrijf Ursem dat in februari 2012 failliet werd verklaard. Gespreksleider Loomans was benieuwd of de familie Ursem tot het laatste moment met eigen geld een faillissement heeft geprobeerd af te wenden. Ursem: “Ja we bestonden dat jaar 70 jaar en het was onze eer te na om dat te laten stoppen. Achteraf gezien hadden wij misschien al eerder moeten stoppen met eigen geld pompen in het bedrijf.”

De nieuwe koers van Ursem Modulaire Bouwsystemen is tot stand gekomen met de hulp van Schouten Techniek en Ballast Nedam. Loomans verwoorde het product in een simpele zijn: “Jullie maken containers met kant-en-klare stapelbare woningen.” Op de oude locatie de Spellenfabriek in Wognum, wat het bouwbedrijf Ursem eerder kocht wat later een molensteen om de nek van het bouwbedrijf bleek te zijn, ontwikkelt men nu prefab woonunits voor heel Nederland.

Mede organisator Petra Hagemeijer kijkt achteraf terug op een geslaagde pilot editie. “Ik ben zeer tevreden. Ik vond het zeer succesvol, een grote kans dat dit een een herhaling krijgt.” De HOC Hoorn komt met meer vernieuwen. Er wordt gewerkt aan een Jong HOC voor nieuwe leden en voor de toekomst van de ondernemersvereniging.

Foto’s en video

Op onze facebookpagina WestfrieslandinBedrijf.nl kunt u de foto serie bekijken. Van de avond zijn ook video opnamen gemaakt. Indien hiervoor goedkeuring wordt gegeven delen wij die spoedig onder dit artikel. Volg WestfrieslandinBedrijf op facebook of Twitter dan houden wij u op de hoogte.

 

‘Eerste HOC College Tour smaakt naar meer’

To Top