Westfriesland

Enza Zaden wint Familiebedrijven Award 2016

DEN HAAG – Zaadveredelingsbedrijf Enza Zaden uit Enkhuizen is het beste familiebedrijf in Nederland. Directeur Jaap Mazereeuw ontving donderdag de Familiebedrijven Award 2016 uit handen van bestuursvoorzitter van ABN AMRO, Gerrit Zalm. In 2015 was Enza Zaden ook al finalist maar greep toen naast de prijs.

Jury oordeel

De jury was unaniem, maar benadrukte dat de drie andere finalisten zeker ook tot de parels van de Nederlandse familiebedrijven behoren. Enza Zaden behoort binnen zijn vakgebied tot de absolute wereldtop en investeert jaar op jaar fors in Research & Development. De familie functioneert daarbij niet alleen als bestuurder, maar is ook intensief betrokken bij de productontwikkeling. Dit familiebedrijf groeit zowel in omvang als kwaliteit, schenkt veel aandacht aan zijn medewerkers en geeft talent de ruimte om zich te blijven ontwikkelen.

Over Enza Zaden

Enza Zaden werd in 1938 opgericht door Jacob Mazereeuw onder de naam ‘De Enkhuizer Zaadhandel’. Inmiddels is Enza Zaden een onafhankelijk en wereldwijd toonaangevend zaadveredelingsbedrijf voor groenterassen. Het bedrijf investeert jaarlijks 30% van de omzet in innovatie. Wereldwijd heeft Enza Zaden ruim 1.500 medewerkers en 43 vestigingen. In deze tijd van overnames en schaalvergroting is Enza Zaden nog een van de laatste onafhankelijke groenteveredelingsbedrijven. De aandeelhouders willen het bedrijf als familiebedrijf blijven voortzetten.

Belang van familiebedrijven

  • Maar liefst 69% van de Nederlandse ondernemingen is een familiebedrijf.
  • De ruim 260.000 familiebedrijven dragen voor ruim 50% bij aan het Bruto Nationaal Product.
  • 49% Van de werknemers in Nederland staat op de loonlijst van een familiebedrijf. Familiebedrijven zijn dan ook van cruciaal belang voor de ontwikkeling van de werkgelegenheid.

De Familiebedrijven Award is een initiatief van ondernemer John Fentener van Vlissingen. Eerder ontvingen Gassan Diamonds (2013), Westland Kaas (2014) en Koninklijke De Heus (2015) de award.

Enza Zaden wint Familiebedrijven Award 2016

To Top