Westfriesland

Hacker vertelt .. over online gevaren maar ook preventietips

Foto Alex Gitzels/Westfriesland in Bedrijf

REGIO – Van 8-15 oktober geeft het Regionaal Platform Criminaliteitsbeheersing Noord-Holland (RPC-NH) tijdens de landelijke Week van de Veiligheid extra aandacht aan ondernemers en winkeliers. In Westfriesland werd op maandagavond bij BDO in Wognum de seminar ‘De hacker vertelt…’ georganiseerd i.s.m. Ondernemersclub Westfriesland en de Westfriese bedrijven Groep.

“Ik begon met hacken omdat ik slecht was is gamen. Om te winnen brak ik in op de systemen van mijn vrienden en maakte die pc zo traag als stront zodat ik wel kon winnen. Daarna vanaf mijn 15-de jaar kon ik van mijn hobby mijn werk maken.” De introductie van de hacker van de avond, Stan Hegt. Een goed aardige hacker wel te verstaan, “Ik heb geen strafblad.” In twee keer 45 minuten neemt hij de ruim 40 ondernemers mee in de brein van de hacker en hoe je tegen dit kwaad kunt wapen.

hackervertelt_123

Aan de hand van een aantal voorbeelden laat hij zien hoe ingewikkeld het is om te zien dat je gehackt bent en ook hoe makkelijk hackers met een besmette e-mail bijlage of een kwaadaardige webpagina je computers kunnen infecteren. Ook een Russische website komt voorbij. Hier kun je 1000 geïnfecteerde computers ‘kopen’ voor $250 en op een andere website kun je voor $39 een website een uur platleggen. De bedragen die hackers daarbij verdienen lopen flink op. Bij randsomware waarbij al je bestanden in je netwerk worden versleuteld en alleen met een wachtwoord, die je kunt kopen, weer kunt gebruiken, heeft een internationale groep al 300 miljoen opgeleverd.

hackervertelt_tips

Tips

Gelukkig zijn er ook tips om je online veiligheid te verhogen. Hegt: “100% veilig kan niet, dan moet je de stekkers eruit halen.” Zijn drie belangrijkste tips van goedaardige hacker Stan Hegt zijn:

  1. Hou je computer up to date (continue updaten van besturingssysteem, flash, java etc)
  2. Bescherm je PC tegen drive-by-downloads
  3. investeer in goede beschermingssoftware

“En bij een wachtwoord liever langer en uniek wachtwoord dan kort met ingewikkelde tekens. En zeker niet hetzelfde wachtwoord voor belangrijke websites.” Maar ook gewoon boerenverstand helpt om online de juiste keuze te maken.

Interview

Zaterdag 15 oktober tussen 17.00-18.00 uur in het ondernemersprogramma Westfriesland in Bedrijf op Radio Hoorn een interview met Stan Hegt over de gevaren van cybercrime en hoe dit te voorkomen is.

Foto’s

Hacker vertelt .. over online gevaren maar ook preventietips

To Top