Westfriesland

Hoorn start test online ondernemingsdossier met horecaondernemers

HOORN – De gemeente Hoorn is gestart met het Ondernemingsdossier. Het Ondernemingsdossier helpt ondernemers bij het aanvragen van vergunningen. Door via dit online dossier te werken, kan er op een makkelijke en slimme manier voldaan worden aan de regels en verplichtingen. In eerste instantie kunnen horecaondernemers hiervan gebruik maken bij hun aanvragen. Als het succesvol blijkt dan wordt het uitgebreid voor de ondernemers in andere branches.

De ondernemer kan bepaalde informatie die voor een vergunning of inspectie nodig is eenmalig vastleggen en beschikbaar stellen aan bijvoorbeeld vergunningverleners van de gemeente. Wethouder Tap is enthousiast over deze ontwikkeling en roept ondernemers op om hun gratis dossier zo snel mogelijk te activeren.

“Ondernemers willen hun tijd aan hun bedrijf besteden en zo min mogelijk aan het regelen van zaken” – Wethouder Ben Tap

De ondernemer centraal

Bij de introductie eind november werden horecaondernemers in Hoorn uitgenodigd voor een workshop om kennis te maken met deze manier van werken. Het Ondernemingsdossier wordt inmiddels landelijk gebruikt door 8.500 ondernemingen en 53 gemeenten. De gemeente Hoorn hoort daar nu ook bij.

Wethouder Tap: “Ondernemers willen hun tijd aan hun bedrijf besteden en zo min mogelijk aan het regelen van zaken. In de praktijk lopen we echter te vaak tegen problemen aan zoals onvolledige aanvragen en de klacht dat elke keer opnieuw alles moet worden ingevuld voor dezelfde vergunning. Het mooie van dit systeem is dat het hen helpt met het runnen van zijn of haar bedrijf en het toezicht ook vergemakkelijkt.”

Voordelen

Werken met het Ondernemingsdossier heeft voordelen voor alle meewerkende partijen. Ondernemers kunnen digitaal op het moment dat het hen uitkomt vergunningen aanvragen en meldingen doen. Het Ondernemingsdossier laat ondernemers zien aan welke regels zij moeten voldoen en herinnert hen aan acties die genomen moeten worden. Bovendien zijn alle relevante bedrijfsdocumenten, zoals keuringscertificaten in het systeem te bewaren.

“Vooral de lastendruk terugdringen en de dienstverlening voor ondernemers verbeteren zijn voor dit college een prioriteit. We hopen dat onder meer op deze manier te kunnen bereiken.” – Wethouder Tap

Meedoen

Via de website van de gemeente Hoorn kunnen ondernemers alle informatie over het ondernemingsdossier teruglezen en de link vinden naar het aanmaken van dit gratis dossier. Meer informatie is ook te vinden op ondernemingsdossier.nl.


To Top