Westfriesland

Interview: Rene Zaal over Moso Internationaal en bamboe

ZWAAG – Moso International is al 20 jaar actief in de wereld van bamboe. Volgens de eigen website worden zij gezien als het A-merk in bamboe. Bamboe wordt als basismateriaal steeds populairder, voor zowel binnen als buiten gebruik. Maar wat kun je maken van bamboe en hoe groot is deze markt? Enkele vragen aan Rene Zaal, directeur van Moso International.

Sinds 1994 is Rene Zaal actief met bamboe. Vanuit het bamboe informatie centrum in Schellinkhout ontstond in 1997 een apart bedrijf die meer focus had op de handels kant van de industrieel bewerkte bamboe. Dat was tevens het begin van het bedrijf Moso. Zaal: “In 1997 waren wij natuurlijk een starter en om de kosten laag te houden waren wij inwonen bij een vriend op kantoor, die had nog wel een zoldertje voor ons. Het promotie materiaal werd gemaakt in de garage, en zo begonnen wij in Purmerend.”

Purmerend, Zwaag, China

Na Purmerend volgde de vestiging op Marowijne in Zwaag en sinds 2015 de eerste en tot nu toe enige vestiging op ’t Zevenhuis. “Het is nu een mooie zichtlocatie en het helpt ons bij de naamsbekendheid.” Moso werkt via partnerships en joint ventures met plantage en fabriek eigenaren in China om samen nieuwe producten te ontwikkelen. Daarvoor werken zij totaal met 15 mensen die vast werken in China om het productieproces te bewaken. “Wij willen het product niet alleen steeds beter maken, maar ook ecologisch beter maken. En daarvoor moet je veel controleren in de fabrieken zelf,” aldus Zaal.

“Botanisch is het een grassoort, maar wij beschouwen het als een houtsoort,” en daarmee maakt het ook duidelijk dat er veel gebruikstoepassingen zijn voor bamboe. En het voordeel van bamboe ten opzichte van hout. Zaal: “De enorme ecologische voordelen.”

Interview

Luister hieronder het interview uit het radioprogramma Westfriesland in bedrijf van 5 maart 2016. In het eerste gedeelte vertelt Rene Zaal over de groei vanuit Schellinkhout, via Purmerend naar de vestiging in Zwaag. En hoe je van bamboe stokken houten planken kunt maken.

Het tweede gedeelte gaat over hoe het productie proces in China verloopt en welke rol zij daarin spelen. Een groot en belangrijk project was in Madrid. Daar mochten zij in 2002 200.000 m2 plafond gemaakt van bamboe leveren. “Een groot en spannend project. Het was qua omzet twee keer onze jaaromzet was van het jaar ervoor.” Tot slot vertelt Rene Zaal over de toekomstig gebruik van bamboe en de vestiging op ’t Zevenhuis.

Interview: Rene Zaal over Moso Internationaal en bamboe

To Top