Westfriesland

Schade roetdeeltjes agrarische ondernemers Medemblik lijkt beperkt

Foto Twitter/Gerard Zomer

NIBBIXWOUD  – De brand aan de Dorpsstraat van donderdagmiddag heeft natuurlijk ook veel gevolgen voor de omgeving. Tijdens de brand stond het luchtalarm aan en werden mensen via een NL-alert gewaarschuwd ramen en deuren dicht te doen. Maar na het opklaren van de rook liet de brand ook een spoor van roetdeeltjes achter. Bewoners on ondernemers werden via een brief geïnformeerd wat te doen. De roetdeeltjes zijn als een wolk via Nibbixwoud, Wognum, Wadway en Spanbroek.

Ondernemers

Volgens de woordvoerder van de gemeente Medemblik lagen er twee agrarische ondernemers direct in de rook van de brand. Zij worden door LTO Nederland bijgestaan bij deze brand. Eén van de ondernemers is tevens CDA raadslid en contact persoon LTO Noord is Arie Schouten, Zijn veeteeltbedrijf ligt nog geen 100 meter van de brandende panden af. (zie boerderij links van de brand op bovenstaande foto)

Schouten: “Maar veel van de roetdeeltjes zijn in de richting van Wognum, Wadway en Spanbroek gegaan. Ik verwacht daar ook nog berichten van ondernemers, die via LTO informatie willen.” Schouten is ook contact persoon voor noodsituaties voor agrarische ondernemers aangesloten bij LTO. Niet alleen voor roetdeeltjes nu, maar ook bijvoorbeeld als het oppervlakte water vervuild is.

Zelf heeft Schouten op het grasland waar de koeien grazen weinig aangetroffen. “Ik zal straks nog weer een rondje doen, maar het lijkt hier mee te vallen.” Zaterdag zal Arie Schouten kort een update geven in het ondernemersprogramma Westfriesland in bedrijf op Radio Hoorn. Live te beluisteren tussen 17.00-18.00 uur via 105.8 FM en rtvhoorn.nl

To Top