Westfriesland

Tijdelijke proef mengvormen winkel/horeca in Hoorn

Flesje wijn voor thuis na bezoek restaurant?

HOORN – In de gemeente Hoorn start een proef om winkel en horeca te combineren. Ondernemers die hieraan mee willen doen, kunnen zich tot en met 11 maart aanmelden bij de gemeente .

In diverse gemeenten, waaronder de gemeente Hoorn, hebben verschillende ondernemers de wens om in een winkel ook iets te drinken of te eten te kunnen aanbieden. Of om in een horecagelegenheid iets te kunnen verkopen. In beide gevallen is de tweede activiteit ondergeschikt aan de eerste. De gedachte is dat het de winkel of horecagelegenheid aantrekkelijker maakt.

Proef

De proef start op 1 april. Het doel is om na te gaan of het in de praktijk werkt om winkel en horeca te combineren. Er is een aantal voorwaarden waaraan deelnemende ondernemers zich moeten houden. Zo is het van belang dat de mengvorm geen afbreuk doet aan de aantrekkelijkheid van de omgeving, moet het gaan om een vernieuwend concept en kunnen ondernemers die zich richten op jongeren onder 18 jaar niet meedoen.

Interview

Wij spraken in januari met wethouder Ben Tap over de beperking van de huidige drank- en horecawet en de kansen die een pilot met mengvormen kan bieden. Als voorbeelden noemt hij een extra fles wijn die goed gesmaakt heeft in een restaurant afrekenen voor en meenemen voor thuis. Ook kan een pannenkoekenrestaurant poedersuiker onder eigen naam verkopen. Aan de andere kant zou er ook een Italiaanse mode koopavond kunnen worden georganiseerd waarbij een Italiaanse wijn wordt geschonken.

De gemeente Hoorn doet samen met nog 49 andere gemeente mee met deze pilot. Niet iedereen is daar even blij mee. Tap: “Vanuit de horeca ondernemers heb kritiek gekregen. Zij zien vooral bedreigingen. Zij vinden dat zij de specialisten zijn, wij kunnen alcohol verkopen en dat kan een modezaak niet schenken.”  Maar de wethouder ziet vooral kansen om de beleving in de binnenstad ‘relevant’ te maken. Deze mengvorm past daarbij.

Informatiebijeenkomst

Deze en alle andere voorwaarden komen woensdagavond 16 maart vanaf 20 uur in grand café Turf tijdens een informatiebijeenkomst uitgebreid aan bod. Tot en met vrijdag 11 maart 2016 kunnen ondernemers zich aanmelden voor de proef. Dit kan per e-mail: l.schouwink@hoorn.nl.


To Top