Column

Column Hans Huibers: De zorgpremie voor de Westfries kan omlaag! 

2 december 2017 – Column Hans Huibers: De zorgpremie voor de Westfries kan omlaag! 

Het einde van het jaar nadert en dat betekent dat we weer een keuze over onze ziektekostenverzekering moeten maken. De laatste weken kwamen alle zorgverzekeraars met hun premies en de eerstkomende weken zullen we worden overstelpt met reclames waarom uitgerekend hun pakket het beste is voor u.

Kent u in dit verband de Stichting Zorg, Zoals de Westfries het Wil, ZZWW. Waarschijnlijk niet, maar ik zal u uitleggen waarom dat in uw zoektocht toch interessant is. ZZWW is een initiatief van een aantal Westfriese inwoners, die specifiek kijken naar de zorgbehoefte en het aanbod in Westfriesland. En wat blijkt: uit zorgvuldige berekeningen blijkt dat elke inwoner in Westfriesland €200,- per jaar minder aan zorguitgaven uitgeeft als inwoners in andere regio’s. Dat is niet zo moeilijk te berekenen. Je kijkt naar de postcodes, naar de zorguitgaven en je maakt een korte analyse. €200,- per jaar, gemiddeld, per inwoner…. Dat is veel geld. Eigenlijk is het ook niet verrassend: Westfriesland wordt geroemd om zijn nuchtere werkersmentaliteit. Handen uit de mouwen. Niet snel ziek, niet direct naar de dokter, niet voor ieder pijntje direct naar het ziekenhuis, veel mantelzorg. We zorgen nog voor elkaar. Dat vertaalt zich dus uiteindelijk ook uit in lagere zorgkosten.

€30 miljoen minder aan zorgkosten. Dat is heel veel geld!

€200,- per jaar, gemiddeld per inwoner. Op jaarbasis uitgaande van 150.000 zorgbehoeftige inwoners, €30 miljoen euro. €30 miljoen minder aan zorgkosten. Dat is heel veel geld! Daar zien we niets van terug en dat vind ik eigenlijk wel vreemd.

Kijk, als u in Amsterdam woont en een autoverzekering afsluit betaalt u een hogere premie voor de autoradio. Risicotoeslag heet dat. Als u in Westfriesland woont en we met elkaar minder zorgkosten maken zien we daar geen Euro van terug. Dat is niet helemaal eerlijk.

Zouden zij niet als eerste mogen profiteren van hun zuinig gedrag?!

Als vertegenwoordiger van het Westfriese bedrijfsleven denk ik dan: het gaat wel om onze werknemers en onze voormalige werknemers. Zouden zij niet als eerste mogen profiteren van hun zuinig gedrag?! Sterker nog: het is een goede vestigingsfactor voor onze regio. Kom in Westfriesland wonen en werken, de zorgkosten liggen hier aanzienlijk lager dan elders en daar profiteert u van mee!!

U begrijpt dat de Stichting Zorg, Zoals de Westfries het Wil, dit onderwerp al aan de orde heeft gesteld bij de grootste zorgverzekeraar in de regio, VGZ Univé. Zij erkennen de feiten, dat is al heel wat. Ze zijn ook trots op de regio, maar daarna blijft het voorlopig stil. Géén voorstel om de premie te verlagen, maar ook géén voorstel om het zorgaanbod te verbreden ten opzichte van andere regio’s. Extra wrang: omdat Westfriesland minder dicht bevolkt is dan bijvoorbeeld de Randstad dreigen voorzieningen hier juist eerder te verdwijnen. Want ze zijn ‘te duur’. Terwijl we wel veel meer betalen aan zorg dan wat we zelf gebruiken. Dat is toch de wereld op zijn kop.

Ik bepleit een fundamentele discussie over dit onderwerp. Waarom mag een autoverzekeraar wél een regionale risicotoeslag berekenen, waarom wil een zorgverzekeraar geen rekening houden met regionale verschillen in risico’s. Ik ga in ieder geval heel kritisch kijken naar mijn eigen premie en verzekeraar. Ik wed dat ik in de toekomst ga kiezen voor die polis die hier rekening mee gaat houden!

 

 

Column Hans Huibers: De zorgpremie voor de Westfries kan omlaag! 
To Top