Column

Column Michiel Beemster: Helden

25 februari 2017 – Column Michiel Beemster: Helden

Toen ik vroeger klein was had ik niet echt helden, er waren sporters die ik tof vond en er waren mensen waar ik tegen op keek, maar helden, die had ik niet. Misschien was en ben ik daar wel heel typisch in.

Toen ik afgelopen week in Noorwegen was, voor een bezoek, viel het mij op dat er op elke hoek van de straat wel een standbeeld stond. Nu kan dat twee dingen betekenen; 1. Noren houden van beelden maken, of 2. Noren vereren graag hun helden.

Optie 1 zou natuurlijk kunnen, Noren houden van beelden maken en omdat ze toch maar iets moeten maken vereren ze maar hun helden, dit lijkt mij echter niet zo aannemelijk. Ik denk dat het optie 2 is, Noren vereren graag hun helden omdat ze simpelweg heel trots zijn op wat deze mensen gepresteerd hebben en misschien hopen ze wel, door het maken van de beelden, dat andere mensen hier een voorbeeld aan nemen.

Ook in West-Friesland zijn wij niet zo goed in het vereren van onze helden

Nu zijn wij in Nederland wel heel trots op waar wij vandaan komen. Een West-Fries is trots uit West-Friesland te komen, een Amsterdammer, vindt niets beter dan Amsterdam enz. enz. Ook in West-Friesland zijn wij niet zo goed in het vereren van onze helden, wie zijn kop boven het maaiveld uit steekt wordt er afgehakt, want doe maar normaal, dan doe je gek genoeg. En laat een van de eigenschappen van potentiele helden nou net zijn dat ze zich niet inlaten in de meute, maar zich juist proberen te onderscheiden en dus juist die kop boven het maaiveld uit willen steken.

Laat ik voorop stellen dat dit absoluut niet negatief is bedoeld, een hele positieve ontwikkeling is bijvoorbeeld het Westfriese Ondernemersgala. Dit gala is de laatste twee jaar perfect op de kaart gezet en zorgt dat de genomineerden en de prijswinnaars kunnen en mogen stralen, helemaal top!

De Held van Westfriesland 2017

Helaas is er simpelweg nog een hele lange weg te gaan in onze heldenverering. Misschien is het een leuk idee om een nieuwe verkiezing in het leven te roepen; de Held van Westfriesland 2017. Dit kan van alles zijn; Sporter, Politicus, iemand die het leven in West-Friesland in 2017 heeft veranderd, iemand die anders durfde te denken of iemand die op zoek is naar zijn hoofd.

Dan ga ik op zoek naar iemand die een beeldje kan maken, want je kan mij niet vertellen dat alleen Noren gek zijn op het maken van beeldjes.

Column Michiel Beemster: Helden
To Top