Column

Column Michiel Beemster: Tourkoorts

24 juni 2017 – Column Michiel Beemster: Tourkoorts

Juli komt er bijna weer aan, voor mij is dat een van de mooiste maanden van het jaar. Dat komt door de Tour de France. De Tour staat voor mij voor plezier, levenslust en passie.

Het gevoel wat de tour aan zich verbindt is uniek, de race zelf, de oude verhalen, de winnaars de, de verliezers en dat allemaal in een land wat geluk ademt in juli. Het zou mooi zijn als het daar niet alleen in juli zo zou zijn, maar dat is natuurlijk een ander verhaal.

Ook werkwijs kijk ik vol verwondering naar de Tour. Ik zag laatst een staatje, waar uit bleek dat er rond de 1000 mensen per dag actief bezig zijn tijdens een reguliere Tourdag. 1000 mensen voor een fietstocht van de ene naar de andere plaats, bizar. Daarnaast zijn er de volgens, mensen die dus niet voor de Tour organisatie werken, maar de Tour voor media doeleinden volgen, misschien zijn dat er ook wel 1000, ongekend. Voor mij is de Tour, naast de Olympische spelen, de crème de la crème van de evenementen industrie. Wat zou ik graag eens een dag in de keuken van de Tour kijken.

Als ik terugkijk in de tijd, vraag ik mij af, wie mij nou zo heeft aangestoken met het Tour gevoel of misschien wel beter de Tourkoorts. Dat is ten eerste mijn vader, zonder mijn vader had ik niet zoveel passie voor het wielrennen gehad. Naast mijn vader is dat Mart Smeets, wat vind ik het jammer dat hij met pensioen moest gaan. Mag ik dat zeggen, ja dat mag ik zeggen. Wat hij nou precies anders doet dan anderen, werd laatst nog eens op een mooie manier duidelijk gemaakt. Toen Tom Dumoulin de Giro won, kon elke Nederlander dat alleen op Eurosport bekijken. De commentatoren van Eurosport deden het niet slecht, Bobby Traksel deed het juist erg goed, de andere (een Belg) was niet sterk. Na de winst van Dumoulin werd Smeets gevraagd, om zonder voorbereiding, over het winnende filmpje van Dumoulin mee te praten.

Het verschil was grootst, Smeets kreeg het (onvoorbereid) voor elkaar om de juiste snaar te raken en de al zo grote romantiek binnen het wielrennen nog groter te maken. Mart Smeets was voor mij het virus wat voor mijn Tourkoorts heeft gezorgd.

Maar wat ben ik blij met mijn Tourkoorts, op naar de mooiste maand van het jaar, lang leve de Tour.

Column Michiel Beemster: Tourkoorts
To Top