Column

Column Otto Wijnen: Een oprechte vraag

4 maart 2016 – Column Otto Wijnen: Een oprechte vraag

Ja, dit is een wat ander verhaal dan normaal. Geen zogenaamde wijsheden of verkapte adviezen, maar een vraag. Een oprechte vraag, van Horinees tot Horinees, van mens tot mens en natuurlijk van ondernemer tot ondernemer.

Een jaar of drie geleden volgde ik een training in Amerika waarin mij verteld werd dat we als ondernemers in een geweldige tijd leven. Internettoegang is een vanzelfsprekendheid, het hosten van een website met winkel en afrekenmogelijkheid kost nu een fractie van wat het 10-15 jaar geleden kost en dankzij social media kun je zonder al te veel kosten een enorme doelgroep bereiken. Fantastisch! Alleen slagen er maar weinig van ons in om daadwerkelijk er uit te halen wat er in zit.

Ook ik niet. Ik leerde daar precies hoe het moet, maar de vertaling naar de praktijk en dan nog wel de praktijk in Nederland is lastig. Toch ga ik nu een eerste poging wagen. Dat mag wel, vond ik. Na drie jaar…

Er komt een landingspagina waar bezoekers zich gratis kunnen opgeven voor drie video’s. Die krijgen ze in de mail. In die video’s wil ik ze daadwerkelijk verder helpen met hun presentatievaardigheden. Maar – en nu komt het – wat zijn eigenlijk de grootste, belangrijkste problemen waar mensen tegenaanlopen bij het spreken in het openbaar, bij het geven van presentaties?

Kun je me verklappen waar jij tegen aan loopt?

Kun je me verklappen waar jij tegen aan loopt? Misschien heb ik net de verkeerde en ben jij die ene geweldig boeiende spreker waar iedereen mee wegloopt. In dat geval snap ik dat ik van jou niets zal horen. Maar mocht het nou zo zijn dat er een dingetje is waarvan je zegt; nou, dat zou toch verrekkkes handig zijn als ik daar wat beter in zou zijn. In een sterke opening. Of een goede afsluiting waarna toehoorders naar me toekomen. Of dat ik wat fraaiere slides kan laten zien.

Enz enz. Wat het ook is; ik ben er benieuwd naar. Dus; waar zou jij beter in willen worden als het gaat om presenteren en spreken voor groepen mensen?

Ik heb een online enquete ingericht met drie vragen; de link staat op de site van WestFriesland in Bedrijf : http://www.westfrieslandinbedrijf.nl/ en op twitter: @wfinbedrijf. Heel erg bedankt en ik ben benieuwd naar jouw reactie!

To Top