Column

Column Otto Wijnen: Veranderen

1 april 2017 – Column Otto Wijnen: Veranderen

Toen we vijf jaar geleden ons huis betrokken zaten de haakjes voor de handdoek in de keuken op een rare plek: je moest je omdraaien en de keuken oversteken om je handen te drogen. Vijf jaar lang heb ik zo de keukenvloer ondergedruppeld, tot afgelopen maand.

Het werkblad naast de kraan was vergaan en van het een kwam het ander. Een nieuw blad, dan ook een nieuwe gootsteen. Een nieuwe kraan, maar dan ook maar meteen een quooker en dan dus ook maar meteen nieuwe haakjes op een logische plek; naast de kraan. Eindelijk! Wil je geloven dat ik al een maand eerst me omdraai en verbaasd naar een paar nu lege haakjes kijk voor ik me realiseer waar de handdoek nu hangt? Veranderen valt niet altijd mee.

Toen we drie jaar geleden een au pair in huis namen, ben ik met mijn kantoor buitenhuis gegaan. Ik vond een prachtplek: aan de provinciale weg in zo’n kantoorvilla waar ook ICTZ zit. Prachtig! Maar nu de au pair-periode weer voorbij is – ik zal jullie de details besparen – is het veel logischer om weer van mijn plekkie thuis gebruik te maken. Deze dagen ben ik dus druk met inpakken, verkopen en opslaan. En wennen. Want zo’n fijne trainingsruimte als ik had krijg ik waarschijnlijk nooit meer. Ik zal waarschijnlijk de komende maanden nog wel eens zonder na te denken opeens verdwaasd bij de voordeur van mijn oude kantoor staan. Want veranderen valt niet altijd mee.

Daarom is het zo verrekkes lastig om iets af te leren.

Verandering is net als leren een fysieke aangelegenheid: in je hersenen zijn verbindinkjes die gedrag bepalen en als je gedrag vaker vertoond, wordt een verbinding dikker. Daarom is het zo verrekkes lastig om iets af te leren. Sla je armen maar eens over elkaar en leg nou de andere arm boven: voelt heel raar niet? En zou je dit in de komende dagen elke dag 30 keer doen, dan wordt dit toch uiteindelijk jouw nieuwe comfortabele ‘armen over elkaar’.

Er komt nóg een verandering aan: na ruim vier jaar ga ik plaats maken voor een andere columnist op deze plek. Hierna nog 2 keer en dan zit het erop. Ook dat is weer effe wennen. Ik hoor graag hoe jij de kijkjes in mijn ondernemersleven hebt ervaren; in de laatste column blik ik natuurlijk terug  en jouw reactie neem ik daarin graag mee.

Ik hoor graag hoe jij de kijkjes in mijn ondernemersleven hebt ervaren

En welke verandering staat jou te wachten dit voorjaar? Of welke verandering wil jij doorvoeren in je bedrijf? Ik wens je veel succes en ik ga mijn best doen met m’n handdoekhaakjes!


To Top