Column

Column Robert-Jan Knook: Niet alleen in januari. Elke dag!

14 januari 2017 – Column Robert-Jan Knook: Niet alleen in januari. Elke dag!

Nieuw jaar, nieuwe kansen, goede voornemens! Met die nieuwe kansen ben ik het als ondernemer wel eens, je moet immers altijd verder kijken dan je neus lang is. Die goede voornemens vindt ik onzin. Niet alleen in januari. Elke dag!

Net terug van een businesstrip naar Florence, één van de grote modebeurzen. Om inspiratie op te doen voor al die goede voornemens alle 365 dagen van dit jaar. Nou hoor ik je denken, wat moet jij daar nou, je zit helemaal niet in die business. Nou, toch wel een beetje. Via mijn vrouw van de Schutz Fashion Group. En om de trip ook voor mij business te maken, besloot ik om daar drie tips te vinden die ik dan weer hier kan overbrengen op jullie als ondernemer. Nou, dat is gelukt. Luister goed.

Knooktip 1: ga over de grens!

Veel te weinig ondernemers doen dat. Je moet absoluut eens een keertje bij iemand anders in de keuken kijken. Ik vond het mooi om te zien hoe mijn vrouw en haar zakenzusje omgingen met alle leveranciers op die beurs; vriendelijk en zakelijk. Ook waren ze goed voorbereid op de gesprekken en hadden ze een duidelijk doel. Klinkt misschien simpel, maar doe het maar. Kennis van zaken hebben ze ook, wat dat betreft ben ik echt onder de indruk. Want er is volgens mij niks zo erg als door de mand vallen.

Knooktip 2: val op!

Op de Pitti in Florence is het natuurlijk gebruikelijk dat iedereen zijn best doet om er goed uit te zien, maar je kunt het ook overdrijven en dat doen ze daar. Tientallen mensen lopen er zichtbaar rond met opvallende kledij. Grote hoeden, dikke jassen, sommigen van bont, hoogwaterbroeken die strak om de onderbenen zitten, en dan geen sokken aan. Echt warm is het ook niet in Italië nu. En de zon schijnt ook amper, dus die dikke zonnebrillen dienen geen enkel doel. Behalve dan dat ze opvallen en door evenzoveel fotografen worden vastgelegd. Ze hopen op publicatie in een beroemd modeblad. Nou, dat gaat ze wel lukken. Het leek wel een circus met al die kleuren.

Knooktip 3: ga door!

Zo’n beurs is natuurlijk dodelijk vermoeiend. Hal in hal uit, stand in stand uit. Babbeltje hier, proseccootje daar. Dan wil je weg, maar zie je toch nog weer een nieuwe hal. Dus hop naar binnen en ja hoor, tv camera’s, tientallen fotografen en hordes mensen met hun iPhone omhoog in een stand. Daar moet een BN’er staan, of eh, ik bedoel natuurlijk een BI’er of BW’er. Nou, het was een soort van brunette met een perfect koppie, maar geen idee wie het was. Toch gaf het een goed gevoel want zo hadden we wel alles gehad, dus niks gemist.

Bovendien stonden we al op de foto met meneer Hilfiger. Die had ik zonder mijn vrouw overigens ook niet herkend, dus dat is Knooktip 4: samen weet je meer! En dan is elke dag een mooi voornemen.

Column Robert-Jan Knook: Niet alleen in januari. Elke dag!

To Top