Column

Column Robert-Jan Knook: Ondernemersgala

11 februari 2017 – Column Robert-Jan Knook: Ondernemersgala

Het jaarlijkse Ondernemersgala is weer voorbij, gelukkig maar. Want wat moet het spannend zijn geweest voor al die bedrijven die niet wisten of ze zouden gaan winnen. Als je wint is die spanning er af, maar wat als niet wint. Kun je dan ook tevreden zijn? Of ga je dan liggen malen waarom je niet de beste ondernemer bent? In het geval van de Van der Valk Publieksprijs kun je overigens rustig door met ondernemen, want daar beslist het publiek. Vorig jaar gewonnen door De Boet, niet zo gek he, als je jaarlijks een miljoen mensen over de vloer krijgt.

Nu was er ook wat spanning bij de organisatie van het gala, want er stond in eerste instantie een heel andere winnaar dan Stumpel in de computers. Wat bleek, het systeem was gehackt. De vraag is dus in hoeverre de uitslag nu wel betrouwbaar is. Er stond natuurlijk niks over in de krant en ook bij de hoofdredacteur van dit medium is niks bekend. De stemwijzer had er afgelopen week ook al last van, van die hackers. Ook daar was het lek vrij snel gedicht. Je vraagt je dan toch af wie er baat heeft bij zo’n hack. Het gaat nu toch niet om de Amerikaanse presidentsverkiezingen. De Nederlandse overheid neemt in ieder geval alvast het zekere voor het onzekere, want bij de Tweede Kamerverkiezingen worden jouw en mijn stemmen handmatig geteld. En die mensen moeten al zo lang in dat stembureau zitten.

En als oplettende consument moet je net toch iets zijn opgevallen. Toch? Ja, dat van die hack bij de stemwijzer klopt wel. Maar die hack bij het ondernemersgala? Nee natuurlijk. Nepnieuws! Maar het kwam wel betrouwbaar over nietwaar. Tsja, als nieuwslezer van het ANP doe ik dat natuurlijk regelmatig, maar daar kunnen we ons geen nepnieuws veroorloven. Alles wordt gecheckt en dat is soms maar goed ook.

Want heb je het gehoord van Gordon? Hij schijnt genoemd te zijn als staatssecretaris voor ouderen, door Rutte zelf, het moet niet veel gekker worden. En hij ontkent het inmiddels ook weer. Ook nepnieuws wellicht. Er schijnen nepnieuwsfabrieken te zijn in Rusland, dat geloof je toch niet. Wat moet ik eigenlijk nog geloven, en wie? Zeker met 15 maart in het achterhoofd. Er komen alweer allerlei plannetjes die me wel aanspreken, maar wat doen ze straks na de verkiezingen. Compromissen sluiten.

Denk dus na over wat je leest, hoort en ziet en bedenk vooral van welke bron het komt. Ja, het ANP is betrouwbaar, maar als je soms andere media ziet, ik zal geen namen noemen. Je begrijpt vast wel welke ik bedoel. Het lijkt soms te mooi om waar te zijn, en dat is het dan ook.

Hoorde gisteren iets over een gek videootje van Patricia Paay…nee, dat zal toch niet.

Column Robert-Jan Knook: Ondernemersgala

To Top