Column

Column Robert-Jan Knook: Social Media en politiek

11 maart 2017 – Column Robert-Jan Knook: Social Media en politiek

Nou, mijn vorige column heeft nogal wat stof doen opwaaien zeg. Ging over nepnieuws en kreeg veel aandacht. Hoort er een beetje bij denk ik, moet je maar geen column doen hoorde ik iemand zeggen. Maar toch, het geeft wel aan dat je met alles wat je doet goed moet nadenken welke gevolgen dit heeft. Zeker nu, in de tijd van social media. Voor je het weet ben je trending topic op Twitter, of is je foto al tientallen keren gedeeld op Facebook.

Oorzaak, denk ik, social media was ontploft.

Diana Matroos weet er alles van. Wie? Diana Matroos, die zondag bij het Carrédebat hoopte op net zo’n leuke uitspraak als jaren geleden toen Balkenende ‘u kijkt zo lief’ zei tegen Mariëlle Tweebeeke. Mevrouw Matroos was streng, dat is haar rol dan ook, maar ze was te streng. Liet politici niet uitpraten bijvoorbeeld, ik vond het zelfs irritant en schaamde me een beetje voor onze beroepsgroep. Na de reclame was alles opeens anders, koek en ei, niks aan de hand. Wat keek ze opeens lief. Oorzaak, denk ik, social media was ontploft. Mevrouw Matroos kreeg van alles over zich heen. Wat is dat toch ook een beerput.

En je ziet ze nu elke avond wel ergens op de buis, die politici bedoel ik dan, die social media zelfs gebruiken in de campagne, en niet onverdienstelijk als ik het goed heb begrepen. Zo heeft wonderboy Klaver geen woordvoerder, maar een beeldvoerder, die alles als een soort real life soap vastlegt. Hij kreeg daardoor wel 5000 man bij elkaar in de Heineken Music Hall, eh, sorry AFAS Live, ik moet nog even wennen aan die nieuwe naam. En zag ik daar wethouder Bashara niet ook op de achtergrond?

En zal ik je zeggen, ik twijfel. En dat is voor het eerst.

Nog een paar dagen en dan mogen we naar die aloude gezellige hokjes met dat rode potlood onze politieke voorkeur aangeven. En zal ik je zeggen, ik twijfel. En dat is voor het eerst. Nou mag je van mij best weten dat de kans groot is dat mijn voorkeur redelijkerwijs gezien mijn achtergrond eerder aan de rechterzijde dan aan de linkerzijde van het politieke spectrum gezocht mag worden, maar waar precies?

Zou het niet mooi zijn als er gewoon een partij voor de ondernemers is? Een ondernemerspartij? Ja, die is er! Lijst 12! O, met meneer Hero Brinkman als lijsttrekker. Dat is een oud politieman, geen ondernemer. Denk, denk, nee die ook niet. Nieuwe wegen dan? Te vaag. Geen peil op te trekken. Ik wil gewoon iets voor Nederland, Jan Roos? 28 partijen kan ik uit kiezen. Ik vind het gewoon te veel. Zal ik gewoon weer doen net als de vorige keer? Wel zo vertrouwd.

Als je maar gaat stemmen. Als iedereen dat doet krijgen we tenminste een goed beeld van onze samenleving, welke kant we met z’n allen op willen. Maar denk er wel goed over na. Ik geef je geen stemadvies, maar roep je wel op om te gaan stemmen. En als je het nog niet weet, doe ‘ns zo’n stemwijzer ofzo. Dat helpt.

Column Robert-Jan Knook: Social Media en politiek
To Top