Column

Column Robert-Jan Knook: Zuipen

12 augustus 2017 – Column Robert-Jan Knook: Zuipen

Voor de mensen die het niet weten, ik ben getrouwd met Marie-France Schutz en ben vanwege haar 10 jaar geleden naar Hoorn verhuisd. Nou ja, vanwege haar zaak eigenlijk, Schutz Mannenmode. Toch wel handig om in dezelfde stad te wonen. En mijn werk gaat meestal toch via de radio, dus dat kan ik doen waar ik maar wil. Toen ik Marie-France leerde kennen vond ze het wel aardig als ik dan op Lappendag mee zou helpen achter de kraam op het Kleine Noord. Dat leek me inderdaad wel aardig dus ik vroeg haar hoe laat we er dan moesten zijn. 5 uur zei ze. Pardon, zei ik. Nou ben ik wel gewend vroeg op te staan vanwege die radio, maar waarom moest ik hemelsnaam om 5 uur achter die kraam staan. Nou, simpelweg omdat de klanten er dan al zijn, zei ze.

De mensen stonden er al. Te wachten op de waar. Lappen! En alleen maar vrouwen, wow.

Ik wist niet wat ik zag toen ik op het Kleine Noord kwam. De mensen stonden er al. Te wachten op de waar. Lappen! En alleen maar vrouwen, wow. Ik wilde de overhemden en polo’s even netjes op maat leggen en misschien wat sorteren op kleur, maar nee hoor. Tientallen dameshanden pakten de waar en het leek wel alsof het gratis was. Nou is het niet duur op Lappendag, dat ben ik met je eens. Nu leeg ik de dozen op de kraam en kiezen de dames zelf wat ze willen. Een het blijft niet bij die ochtend, het gaat de hele dag door. Kapot ben ik altijd na zo’n Lappendag. Maar feest is het wel.

Dat dat nog kan in deze tijd. Ook daar was ik verbaasd over.

Ook voor de mannen, want die gaan drinken. Ook ’s morgens vroeg al. En dan een heel dik ontbijt zodat ze het lang kunnen volhouden. Tot vier uur ’s middags, want dan wordt de stad drooggelegd. Dat dat nog kan in deze tijd. Ook daar was ik verbaasd over. Maar die maatregel is er niet voor niks. Voordat ik hier woonde ging het nogal ‘ns mis begreep ik. Westfriezen en alcohol. Laat ik het daar maar bij houden. Nu heb ik gehoord dat er ook weer stemmen opgaan om dat slot op te heffen. Benieuwd wat burgemeester Jan Nieuwenburg daar van vindt. Hij gaat alweer naar z’n tweede Lappendag. Gaat hij eigenlijk ook met een biertje de straat op?

En dan vergeet ik bijna dat immaterieel erfgoed, juist, de kermis. Tien dagen lang, op Tilburg na de grootste van Nederland. Wat een spektakel. En druk? Mensen schijnen er een jaar lang voor te sparen om een rondje te kunnen draaien of een plaatje te schieten. Ik schrik me altijd rot als ik in mijn portemonnee kijk als ik een rondje heb gelopen met de kinderen. Leeg. Aan wat? Plezier, oke!

Ik zou zeggen, zie je op Lappendag op het Kleine Noord!

Column Robert-Jan Knook: Zuipen

To Top