Westfriesland

Django (19) met zijn Filawheel de beste jonge Zomerondernemer

Django de Vreng en zijn winnende presentatie

HOORN – Vrijdagavond 1 september was de afsluiting van Zomerondernemer in Hoorn tijdens de Kick Out in de Oosterkerk in Hoorn. De kans voor jongeren tot 24 jaar om tijdens de zomervakantie hun bedrijf of beginnend ondernemerschap te ontwikkelen. Een programma geïnitieerd door de wethouders Judith de Jong en Ben Tap van de gemeente Hoorn.

Na weken van trainingen, workshops en actief ondernemen werd Django de Vreng tijdens de Kick Out de winnaar geworden met zijn bedrijf Filawheel. Django is 19 jaar en is bijna klaar met zijn studie aan het Horizon College. Hij heeft zijn bureau staat vol met met een 3D printer en toebehoren.

Filawheel levert samples van de benodigde kunststof (filamenten) die tot nu toe alleen in grote hoeveelheden te koop zijn waardoor de gebruiker beperkt wordt en er onnodig veel afval is. Daarbij is hij tijdens ZomerOndernemer een samenwerking aangegaan met Vitasys om de filamenten weer te kunnen recyclen. Daardoor krijgt hij een werkruimte, de benodigde machine als investering en gaat Filawheel ook meehelpen met het onderwijsprogramma om 3D printing voor elke leerling toegankelijk te maken. Zo hebben ook andere deelnemers tijdens de zomerweken de eerste opdracht binnen weten te slepen. Django heeft zich ingeschreven bij de KvK de dag voor het eindevent.

Lef en skills

Met Django waren er nog 12 jonge ondernemers waarvan twee 15 jaar oud die al langer rondliepen met een idee. “Maar de lef, de skills waren nog niet aanwezig. Onder begeleiding van 2 trainers zijn zij aan het werk gegaan in 8 bedrijven in de regio. Nadat de ervaringen van de ondernemer zelf hebben zij 8 dagen ook andere ondernemers op bezoek gehad als coach om of over hun ondernemerschap te vertellen. Drie volle dagen en elke week een dagdeel,” aldus organisator Sylvia Bakker.

Uiteindelijk hebben 4 deelnemers zich ingeschreven bij de KvK. Anderen wachten nog totdat er omzet is. Dit op advies van Administratie-Belastingkantoor Ruiter die de boekhouding heeft uitgelegd en aan het einde van het project heeft gecontroleerd.

Finale

Django gaat op 5 oktober naar de Europese finale van ZomerOndernemer in Het PEC stadion in Zwolle en hopelijk daarna naar de Europese finale in Riga.

Interview

Zaterdag tijdens de eerste uitzending in het nieuwe seizoen van Westfriesland in Bedrijf op Weeff een interview met Sylvia Bakker en Django de Vreng over het gehele traject en wat er zoals geleerd is. En komt er een vervolg?

Django (19) met zijn Filawheel de beste jonge Zomerondernemer

To Top