Westfriesland

Informatieavond Broodfonds Westfriesland in oprichting

HOOGKARSPEL/HOORN – Een broodfonds is een sociaal vangnet voor en door ondernemers. In zo’n collectief spreken zelfstandigen af om elkaar te steunen bij ziekte. De broodfondsen bestaan nu elf jaar. Met landelijk al 245 groepen waar meer dan 10.000 ondernemers aan meedoen. Westfriesland krijgt er mogelijk een broodfonds bij, na een speciale informatieavond op 19 april.

Financieel vangnet

Veel ondernemers hebben geen financieel vangnet als zij ziek worden. Als oplossing ontwikkelde een groep ondernemers het broodfonds. In een broodfonds kennen en vertrouwen de deelnemers elkaar. Iedereen die meedoet stort maandelijks een bedrag op een eigen rekening, wordt iemand ziek dan ontvangt diegene van iedereen een bedrag om van te leven.

“Deze solidariteit in een nieuw jasje valt bij ondernemers in goede aarde”, legt initiatiefnemer André Jonkers van de BroodfondsMakers uit. “Omdat het kleinschalig en overzichtelijk is, weten de mensen in een broodfonds precies wat er met hun geld gebeurt. En dankzij het onderlinge vertrouwen blijft het een betaalbare oplossing.”

Of het Broodfonds Westfriesland ook daadwerkelijk wordt opgestart is afhankelijk van het aantal deelnemers. Een poging van Broodfonds Koggenland slaagde niet doordat er niet de benodigde 20 deelnemers waren gevonden.

Lokaal initiatief

Twee Westfriese ondernemers uit Hoorn en Bovenkarspel namen het initiatief voor deze bijeenkomst. “Het idee samen met andere Westfriese ondernemers een vangnet te vormen bij arbeidsongeschiktheid spreekt ons enorm aan.”

Hoe het werkt

Het broodfonds is er voor alle soorten ondernemers, zowel zzp’ers als zelfstandigen met een BV of VOF. De maximaal vijftig deelnemers leggen geld in op individuele rekeningen. Zodra een van hen arbeidsongeschikt raakt, krijgt die van de anderen tijdelijk financiële steun.

Informatieavond

De avond is voor mensen die een groep zoeken om bij aan te sluiten of zelf een broodfonds willen starten. Bezoekers krijgen uitleg en antwoord op vragen. Een kort filmpje met uitleg staat op de site www.broodfonds.nl

tijdstip: woensdag 19 april 2017 (19.00 uur inloop) start 19.30 uur
locatie: Bantam, Streekweg 202, Hoogkarspel

entree: aanmelden via info@broodfonds.nl

Interview

Zaterdag 22 oktober 2016 vertelde Mike Leurs van Broodfonds Koggenland in oprichting in het ondernemersprogramma Westfriesland in Bedrijf over wat een Broodfonds inhoud. Het interview is hier nogmaals te beluisteren.


To Top