Westfriesland

Seizoen van de ‘Opperdoezer Ronde’ is weer gestart

OPPERDOES – Het seizoen van de ‘Opperdoezer Ronde’ is weer gestart. Deze culinaire aardappel is weer beschikbaar in supermarkten en speciaalzaken. Dit jaar is extra aandacht voor de jeugd. Koos Zwaan, woordvoerder van de Opperdoezer Ronde telers: “De eerste jonge Opperdoezer Rondes zijn dit jaar door een groep kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar gerooid!”

De Opperdoezer Rondes ontlenen hun naam natuurlijk aan het dorpje Opperdoes. Daar worden deze unieke en exclusieve aardappelen al meer dan 150 jaar verbouwd en geoogst. Ze worden volgens de woordvoerder deels nog steeds traditioneel met de hand gerooid. Sinds 1996 heeft het gebied een Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB).

Kinderen aan de slag

De telers uit Opperdoes vinden het tijd dat de aardappel ook meer aandacht van de jeugd krijgt. Daarom is er dit jaar een lespakket ontwikkeld voor groep 6-7-8 van de basisscholen. Daarin wordt ingegaan op de aspecten ‘geschiedenis’, ‘natuur’ en ‘gezond koken’. Zo leren de kinderen alles over de geschiedenis van de aardappel en de Opperdoezer in het bijzonder. Ze komen te weten hoe de aardappel groeit en wat de specifieke kenmerken van de Opperdoezer zijn. Tot slot leren ze wat je met de aardappel allemaal kunt doen en hoe gezond hij is.

“De lesmodules zijn educatief en zitten vol filmpjes, plaatjes en voorbeelden. De aardappel komt letterlijk de klas in. Ook bevatten ze opdrachten, zoals stempelen met de Opperdoezer, een quiz en het samen met de klas een receptenboekje maken. Bijzonder is dat de hele klas bij de module ‘gezond koken’ een pan Opperdoezer gaat koken en opeten.”

Aandacht

Met de lancering van de nieuwe Opperdoezer Ronde en de lesmodule hopen de 25 telers uit Opperdoes dat hun aardappel bij de huidige én de nieuwe generatie meer bekend wordt. Daarmee krijgt het delicate streekproduct de waardering die het verdient en is het voortbestaan verzekerd.

De Opperdoezer Ronde is de komende maanden beperkt beschikbaar in supermarkten en speciaalzaken.

Lancering Opperdoezer Ronde 2017 in teken van de kinderen

Seizoen van de ‘Opperdoezer Ronde’ is weer gestart
To Top