Column van Otto

Column van Otto: Bas

Zaterdag 12 oktober 2013 – Column van Otto: Bas

Mijn komst naar Hoorn vorig jaar was de 27e keer dat ik verhuisde, als ik de studentenverhuizingen meetel. Een daarvan bracht me in het Noord-Brabantse Vessem waar ik Bas ontmoette. Bas was ambitieus. Bas ging mee met Up With People, de wereld rond om grootse theatervoorstellingen te geven. Bas ging naar de universiteit. Bas ging Nijenrode doen. En dat deed hij allemaal ook. Bas had namelijk zelfdiscipline – iets wat ik niet toen had en nog steeds niet heb. “Bas, ga je mee stappen? Nee, ik moet nog studeren” Zo’n type. Maar geen nerd, als je dat soms denkt.

Nee, dan zit ik in Guatemala.”

Bas maakte carriere als een malle en reisde als internationaal accountmanager letterlijk de wereld over. “Bas, ga je volgende week mee stappen? Nee, dan zit ik in Guatemala.”

Bas was een jaar mijn coach en hielp me op de rit te blijven met het internetbedrijfje dat ik toen had. En zo’n 10 jaar geleden begon het bij hem te kriebelen; hij wilde ook iets voor zichzelf! Hij zat hoog in de boom bij een uitgeverij en regelde vorig jaar eindelijke vrije dagen om uit zoeken hoe hij zijn bedrijf vorm zou geven.

Hoe verzorg je je administratie?

Deze week besprak ik met hem zijn bedrijfsplan en -presentatie. Het was leuk om te zien hoe hij – met al zijn opleiding en ervaring – nét zo worstelt met ondernemersvragen als u en ik. Wat betaal je voor een goeie maar al bezette domeinnaam? Hoe doe je het met huisstijl? Welke uitstraling kies je om bij de door jou gewenste doelgroep goed binnen te komen? Hoe verzorg je je administratie? Ik – de coachee van toen – kon opeens mijn coach coachen!

We kwamen er achter dat we méér gemeen hadden dan we dachten: mijn vraag aan hem was telkens: “wat wil je en waarom?” Want die vragen staan centraal bij mijn presentatiecoaching. En die vragen heeft hij als leidmotief in zijn dienstverlening naar zijn klanten: opnieuw het wat en waarom bepalen!

wij ondernemers zijn heel breed actief

Conclusie: wij ondernemers zijn heel breed actief: we moeten verstand hebben van marketing en vergunningen, van administratie en productie, van kantoorinrichting en HR  en we volgen ondertussen ook nog eens alles om ons heen om in te kunnen springen op kansen en bedreigingen! Terwijl een top-manager blijkbaar nogal eenzijdig met één van die onderwerpen bezig is.

We mogen trots zijn op onszelf! Tenminste, dat ben ik wel!

Otto

[soundcloud url=”http://api.soundcloud.com/tracks/115277231″ params=”auto_play=true” width=” 100%” height=”166″ iframe=”true” /]

To Top