Column

Column Michiel Beemster: Tante Tiny in de politiek

28 mei 2016 – Column Michiel Beemster: Tante Tiny in de politiek

Laat ik voorop stellen, ik hou heel veel van mijn tante Tiny. Ik stel er even voor: Tante Tiny, iets wat vors, rond de 65 jaar en altijd het hoogste woord op een verjaardag. Ik denk dat u zich wel herkent in het type Tante Tiny.

Met Tante Tiny was eigenlijk tot een aantal jaren geleden niks mis, ze zat lekker achter de kassa bij de supermarkt en als ze thuis was verzorgde ze haar hondjes, Tante Tiny was gelukkig en had alles wat haar hartje begeerde.

Maar toen, het was iets korter dan een aantal jaren geleden, Tante Tiny had per ongeluk tijdens het zappen niet op de 4 gedrukt om Goede Tijden/Slechte Tijden te kijken maar op de 1 en daar had ze een iets wat aparte man gezien die nogal hoog blond haar had, ze vond het zo interessant wat hij zei dat ze maar even was blijven kijken. 5 minuten later keek ze nog steeds en ze wist het, dat wil ik ook. S ’nachts kon ze er niet van slapen, ze had een doel, Tante Tiny wilde net zoals die blonde man de politiek in, dat moest er vast goed liggen.

De volgende dag keek ze op google en typte ze het volgende in: Hoe kom ik zo snel mogelijk in de politiek? Na een uurtje zoeken bleek het nog niet zo makkelijk te zijn, het bleek dat er veel partijen waren en dat je toch wel wat ervaring zou moeten hebben, ze zag ook dat mensen op je moesten stemmen om ergens in een soort van kamer of raad te komen, wat een gedoe dacht ze. Maar goed, Tante Tiny had een doel en moest hoe dan ook de politiek in. Op het Candy Crush forum op Facebook stelde ze een vraag, want er zou toch vast wel iemand in de politiek zijn die ook Candy Crush speelde. Al snel kwam er een antwoord van ene mevrouw Verdonk, ze vertelde dat ze ooit in de politiek had gezeten, maar dat het niet zo een succes was geweest en dat ze daarom nu vaak Candy Crush speelde. Ze gaf ook nog een goede tip, begin met politiek in je eigen gemeente, dat is de beste stap naar het echte werk.

Na een aantal dagen googleen wist ze het, ze had een lokale partij gevonden en werd lid, ze liet overal flyers maken en schreeuwde wat leuzen: Zoals geen hondenpoep meer op de stoep, geen haren in het doucheputje en geen hangjongeren meer die hangen. Met de steun van haar vriendinnen van de klaverjasclub werd ze nog gekozen ook en kwam ze in de gemeenteraad.

Tante Tiny was dolgelukkig, ze had haar doel bereikt, ze zat in de raad. Wat ze niet besefte was dat ze nu daadwerkelijk ook moeilijke vragen kreeg en dat ze die nog moest beantwoorden ook. U begrijpt het al, als snel ging het fout en werd ze uit de partij gezet. Maar Tante Tiny gaf niet op, ze begon haar eigen partij en wederom met de hulp van de Klaverjasclub werd ze weer gekozen, ze was nu helemaal de baas en niemand kon haar wegsturen. Ze dacht, ik moet actief zijn, want over 4 jaar wil ik weer in de raad, die extra centjes zijn mooi meegenomen en iedereen wil wat van mij, heerlijk. Ze dacht, hoe kan ik het beste veel mensen bereiken? Facebook, dacht ze, dat is het. Tante Tiny ging overal op reageren, of het klopte, dat maakt haar toch niet uit, als mensen het maar leuk vonden en ook al was het onzin en waren er mensen tegen, er waren altijd wel wat mensen voor en die zouden dan vast op haar stemmen.

Lieve lezers, waar wil je heen hoor ik u denken. Nou het volgende, Tante Tiny is lief, iets wat vors, maar een prima vrouw. Voor de politiek is ze helaas niet geschikt, u herkent zich vast wel in het type Tante Tiny. Mijn oproep, neem iets meer tijd voor dat u gaat stemmen. Stemmen in uw gemeente is misschien wel het belangrijkste wat er is. Bestudeer de partijprogramma’s en ga de mensen op u wilt stemmen goed na. Nooit meer een Tante Tiny in de politiek.

Michiel Beemster

Column Michiel Beemster: Tante Tiny in de politiek
To Top