Z24 Nieuws

Alleen Jesse Klaver komt op voor Tunahan Kuzu na de aanval van Geert Wilders

Kamerlid Tunahan Kuzu heeft GroenLinks-voorman Jesse Klaver bedankt dat die woensdag als enige opstond om Kuzu te verdedigen, toen PVV-leider Geert Wilders zei dat Nederland niet zijn land is.

De Turks-Nederlandse Kuzu, getooid met een rood-wit-blauwe stropdas, liet weten dat Wilders dat niet alleen tegen hem zei. “Hij zei dat tegen heel veel mensen die een andere etnische achtergrond hebben”, aldus Kuzu. “Ik was eigenlijk wel bedroefd dat slechts één Kamerlid opstond om daar een punt van te maken.”

“Nederland is niet uw land”, beet Wilders Kuzu eerder op woensdag toe. “U verdedigt Erdogan. Het zou u sieren als u uw Nederlandse paspoort zou inleveren en in het parlement bij Erdogan zou gaan”, aldus Wilders.

“Gelukkig bepaalt de heer Wilders niet wie Nederlander is, maar de grondwet”, reageerde Kuzu koeltjes.

Grenzen dicht voor Turken

Wilders vindt dat er in ons land geen Turken meer binnen mogen komen. “Dicht die grenzen. Geen Turk er meer in”, zei hij woensdag. Hij reageerde op een groep Turkse Nederlanders die na de mislukte staatsgreep in Turkije medio juli in Rotterdam met de Turkse vlaggen stonden te zwaaien.

“Het zijn geen Nederlanders”, zei Wilders ook over de met Turkse vlaggen zwaaiende Turkse Nederlanders in Rotterdam. Hij omschreef ze als een vijfde colonne. “Vanaf vandaag vechten we terug”, verklaarde de PVV-leider.

De Kamer viel Wilders hard aan op zijn plan om moskeeën te sluiten en de koran te verbieden. Klaver noemde hem de “Erdogan van de lage landen”. CDA-fractievoorzitter Sybrand Buma vroeg zich af hoe Wilders zijn plan wil uitvoeren. “U bedoelt werkelijk dat de politie moskeeën gaat sluiten en korans thuis bij mensen gaat weghalen?”

Volgens Wilders is dat de enige manier om Nederland een vrij land te houden. “In zo’n land wil je niet wonen”, verklaarde Buma daarop. VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra viel hem bij: “Dat heet een dictatuur”.

Vrijheden gunnen

D66-leider Alexander Pechtold stelde dat Wilders anderen dezelfde vrijheden moet gunnen als hij zichzelf gunt. “Iedereen vindt het afschuwelijk dat u moet worden beveiligd. Daar heeft nog nooit iemand een vraagteken bij geplaatst omdat wij u gunnen dat u alles kunt zeggen, binnen de wet. Wat u uzelf gunt, moet u ook anderen gunnen.”

Kuzu stelde vast dat geen partij lijkt te willen samenwerken met Wilders, maar dat de toon wel harder wordt. “Alle partijen praten steeds harder over allochtonen. Nederlander verrechtst, verhardt en verruwt.”

LEES OOKAls het aan de Kamer ligt, mag je straks gewoon ‘Fuck de koning’ roepen

Het bericht Alleen Jesse Klaver komt op voor Tunahan Kuzu na de aanval van Geert Wilders verscheen eerst op Business Insider.

Bron: Z24 Nieuws
Lees verder | Link: Alleen Jesse Klaver komt op voor Tunahan Kuzu na de aanval van Geert Wilders

To Top