Column

Column Robert-Jan Knook: Eten!

9 september 2017 – Column Robert-Jan Knook: Eten!

De economie groeit weer ondernemers! Nog niet in alle sectoren maar de horeca en de bouw bijvoorbeeld groeien zo snel dat het erg lastig is om überhaupt aan mensen te komen. En dan wordt het lastig bestellen als je wat wilt eten of drinken. Vooral in Amsterdam schijnt dat hier en daar nog al eens een probleem te zijn. Hoe staat het eigenlijk met onze horeca, en dan beperkt ik me even tot Hoorn.

Nou, ook hier groeit het hoor. Vorige week nog een nieuw tentje erbij, op de Veemarkt. Olijfbydanos. Anders dan de naam doet vermoeden kun je daar meer krijgen dan een olijfje alleen. En laagdrempelig, zegt eigenaresse Mirjam van der Haar. Het ziet er inderdaad toegankelijk uit en met de gastvrijheid van Mirjam en Danos moet dat wel goed komen.

Dat soort zaken ken ik uit Frankrijk, heerlijke kip.

En toen was er Oranje Binnen, schrijft ondernemer Arnoud Ruiter op zijn website. Huh, je bedoelt Oranje Buiten. Ja, dat is buiten en kennen we. Maar doorzetter Ruiter wil in de winter ook geld verdienen, dus komt er een rotisserie op het kerkplein.

Dat soort zaken ken ik uit Frankrijk, heerlijke kip. En dat gaat dus Oranje Binnen heten. Handig, kun je straks na de kip slapen in de kerk van Pierre. Kom ik zo op terug trouwens.

Want ik was laatst in een ander tentje dat ik nog niet kende, La Sfida aan het West. Een Italiaan met een all-you-eat-concept. En daar ben ik niet van. Nee, Italiaans prima, maar dan wel in Italië. Ik bedoel dat concept, dat vind ik niks. Vreten tot je erbij neervalt, vreselijk. Prima concept voor de ondernemer trouwens, want je schijnt het bedrag nooit te kunnen opeten, zo blijkt uit onderzoek. Vrienden van ons waren erg te spreken over La Sfida dus wij mee. Prima tent zeg, met een echte Italiaan in de keuken. Alsof ik in Italië was. Een aanrader ook!

Eén van mijn favorieten is en blijft Lucas Rive. Z’n kalszwezerik met gebakken foie gras moet je een keer geprobeerd hebben. Een we komen graag Bij Meta op het Kleine Noord, die kok heeft in de keuken van Lucas gestaan dus die weet ons ook te verleiden. Je moet daar alleen wel op tijd reserveren, want sinds de opening vorig jaar zit het elke avond stampvol.

Benieuwd wat Pierre Komen gaat doen met z’n kerk op het Kerkplein. 10 oktober spreek ik hem en jij mag erbij zijn! http://ondernemendwestfriesland.nl/pierre-komen-in-collegetour/

Zou het trouwens niet eens tijd worden voor een vaste culinaire rubriek? En dan weet ik wel iemand die dat wil en kan doen. Eetse!

 

To Top