Column

Column Robert-Jan Knook: Ondernemers in de politieke arena

Foto Kees Nan

9 december 2017 – Column Robert-Jan Knook: Ondernemers in de politieke arena

Politici kunnen nog veel leren van ondernemers, zei horecabaas Pierre Komen laatst tegen me in de Collegetour West-Friesland die we met Ondernemend West-Friesland organiseerde. Er is altijd een spanningsveld tussen ondernemers en politiek. Ondernemers begrijpen de politiek soms niet en andersom vinden politici het soms moeilijk om ondernemers te begrijpen. Ze doen wel hun best hoor, als voorbeeld noem ik graag de Hoornse wethouder Ben Tap. Stond ik laatst de NHN Business Awards te presenteren in Heiloo, staat Ben ook daar, met echtgenote. Keurig in smoking. “Als bedrijven uit West-Friesland kans maken op een prijs, ben ik er natuurlijk bij”, zei hij. Niet veel later werd bekend dat Oranje Binnen van Arnoud Ruiter de thema-award Horeca won. Daar moest natuurlijk op gedronken worden!

“Als bedrijven uit West-Friesland kans maken op een prijs, ben ik er natuurlijk bij”, zei hij.

Er zijn natuurlijk wel eens uitwisselingen tussen politiek en bedrijfsleven, maar dat gaat niet altijd even goed of het wekt argwaan. Als voorbeeld van het niet goed gaan moet ik altijd denken aan Herman Heinsbroek die een paar maanden minister was voor de LPF in 2002. Daar gingen meer dingen toen niet goed. En ja, argwaan als ministers bijvoorbeeld na hun periode opeens aan de slag gaan in het bedrijfsleven, voor veel meer dan de Balkenendenorm. Wat krijgt Balkenende zelf tegenwoordig?

Wat zou het mooi zijn om die twee werelden wat meer met elkaar in contact te brengen, zeker op lokaal niveau. Ze hebben elkaar immers gewoon nodig. Zo vind ik het mooi dat voormalig mede-columnist en ondernemer Michiel Beemster de politiek in gaat. Hij staat op de lijst voor het CDA in Hoorn. Daar was ik eigenlijk wel verbaasd over. Ik had hem meer in de linker- of rechterhoek verwacht. En dan mister marathon Martijn Mengerink, een ondernemend mens die ik hoog heb zitten. Hij staat op de lijst van de VVD.

We zijn er misschien nu gezien de feestdagen nog niet mee bezig maar over drie maanden zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Dan mag iedereen weer naar de stembus en die momenten zijn ook voor ondernemers het moment om invloed uit te oefenen.

Wat zou het dus mooi zijn als we ondernemers en politiek met elkaar in contact brengen.

Wat zou het dus mooi zijn als we ondernemers en politiek met elkaar in contact brengen. Nou, dat gaan we doen met het Ondernemersdebat West-Friesland. Samen met Rob van Loon organiseer ik vanuit ons platform Ondernemend West-Friesland in 7 West-Friese gemeenten een ondernemersdebat. In maart is dat en ik mag ze leiden. Onwijs veel zin in. En ik ben trots dat we dit samen doen met de Westfriese Bedrijvengroep, Ondernemers Club Westfriesland, Hoornse Ondernemersfederatie, Hoornse Ondernemers Compagnie en Ondernemers Stad Hoorn en andere lokale clubs, want zij komen straks met de onderwerpen.

In de debatten krijgt niet alleen de politiek de microfoon, maar de ondernemer ook. Zou het ook iets voor mij zijn, de politiek?

Column Robert-Jan Knook: Ondernemers in de politieke arena
To Top