Column

Column Robert-Jan Knook: Verlofstress

8 juli 2017 – Column Robert-Jan Knook: Verlofstress

Je weet, ik werk bij het ANP-nieuws. Eén van de mogelijkheden om IN het nieuws te komen is onderzoek. Niet een of ander lullig onderzoekje met een nietszeggende uitkomst, nee, juist een gedegen en representatief onderzoek met een conclusie waarvan je zegt; hé, dat is grappig. Opvallen dus. Is een van de tipjes die ik geef ik als ik langskom als gastspreker over het nieuws. Dus als je nog iets zoekt als invulling voor een bijeenkomst…

Ik kon m’n lachen niet inhouden. Sorry.

Terug naar dat onderzoek. In de feed waar we onze radioberichten op baseren zat een bericht over verlofstress. Bestaat dat? Kennelijk wel dus, want er is heus onderzoek naar gedaan. Wat blijkt; 1 op de 6 werknemers heeft verlofstress. Ik kon m’n lachen niet inhouden. Sorry. En dat begint als in november! Het heeft te maken met de zomervakantie. Dat de roosters dan maar lastig te vullen zijn. En met de vraag; waar gaan we komende zomer weer naartoe. Nou, ik hoop dat iedereen het inmiddels weet, want in het midden van het land is de vakantie begonnen.

Ander onderzoekje dat opviel, hoewel ik de uitkomst al wel wist en het eigenlijk wel fijn vind dat het nu ook zwart op wit staat; flexwerkers melden zich minder vaak ziek dan mensen in vaste dienst. Echt? Ja echt. Nogal wiedes, flexwerkers krijgen vaak ook niet betaald als ze ziek zijn, dus die denken wel drie keer na voordat ze afmelden. Wel een interessant fenomeen trouwens, want is het ook echt zo dat mensen in vaste dienst dan vaker ziek zijn? Dan zou ik dat contract maar verscheuren, dat is niet goed voor je gezondheid, zo’n vaste baan.

Tot je op vakantie moet, eh mag. Wie doet de zaak?

Hard werken wel trouwens, want uit datzelfde onderzoek blijkt ook dat tweeverdieners met kinderen die hard werken (zeggen ze zelf he) en veel overwerken bijna nooit ziek zijn. De vraag is natuurlijk wel hoe lang ze dat volhouden.

En dat is bij ondernemers natuurlijk een valkuil. Jij bent immers nooit ziek, je werkt 24/7 en staat altijd voor de klanten klaar. Tot je op vakantie moet, eh mag. Wie doet de zaak? Wat als er iemand belt? Wat kost me dat eigenlijk? Niet die vakantie, maar de uren die je nu niet in de zaak stopt. Ook ondernemers moeten op vakantie. En dat denken ze vaak van niet. Maar geloof me, je hebt het nodig. Puur en alleen om je lichaam en geest ook ‘ns rust te gunnen. En om nieuwe inspiratie op te doen, zonder verlofstress.

Column Robert-Jan Knook: Verlofstress
To Top