Column

Column Robert-Jan Knook: Werk

14 oktober 2017 – Column Robert-Jan Knook: Werk

Groot feest, laat de champagnekurken maar knallen, mijn eerste jaar als columnist bij dit programma is een feit, het is me gelukt. Niet alleen heb ik het volgehouden, ook jullie en belangrijker nog, de redactioneel eindverantwoordelijke. Ik was natuurlijk bang voor allerlei op- en aanmerkingen, maar nee hoor, niets van dat alles. Misschien ben ik wel te lief…en moet ik dat maar eens veranderen. Voorlopig vind ik het leuk werk, voor dat ene kopje koffie en de eeuwige roem.

Voorlopig vind ik het leuk werk, voor dat ene kopje koffie en de eeuwige roem.

Afgelopen week zat ik in Maastricht. Mocht de opening van een nieuw kantoor van een van mijn vaste opdrachtgevers als dagvoorzitter doen. Ook leuk werk, alleen voor deze klus was het wel een eindje rijden. En reden voor champagne ook, want dit was mijn meest zuidelijke klus ooit. Ik zat ook aan een glaasje champie daar, nadat het werk erop zat natuurlijk en sprak even over de ondernemersmentaliteit in het diepe zuiden. Nou, daar is werk zat en ze groeien hard, maar ze kunnen de juiste mensen niet altijd vinden. De kersverse bestuursvoorzitter van de Zuyd Hogeschool interviewde ik hierover en hij zei dat dit temeer een stimulans is om onderwijs en bedrijfsleven nog meer aan elkaar te binden.

Iemand die bij Philips Lighting werkt zei tegen me dat hij morgen 20 man nodig heeft maar die niet kan vinden. Hij haalt ze uit het buitenland. Ik snap dat nooit. Talloze werklozen en al die vacatures, kunnen we dat nou echt niet matchen. Omscholen die mensen. Het is toch belachelijk dat dat niet met elkaar te rijmen is. Laat het nieuwe kabinet zich daar nou ook eens op richten.

Ik hou daar wel van, die mentaliteit

Werk is wel een belangrijk deel in de nieuwe plannen van die 15 ministers en Rutte III. Als je niet werkt ga je volgens mij er het minst op vooruit. Ik hou daar wel van, die mentaliteit. Van niks doen ga je dood, hou je hersenen in beweging, zei neuropsycholoog Erik Scherder laatst ook weer bij een event dat ik mocht presenteren. In het midden van het land was dat. Ik reis wat af.

Werk moet natuurlijk wel leuk zijn en je moet er ook voor worden gewaardeerd, anders komen de mensen niet. Wat dat betreft is misschien het verschil tussen wat je krijgt als je wel of niet werkt, te klein. Ja, denk daar maar eens over na.

De horeca is ook zo’n bedrijfstak waar ze staan te springen om mensen. Pierre Komen zei het nog tegen me in de Collegetour vorige week. Vooral aan koks is een groot tekort. Dus ben je kok en zoek je werk. Bellen nu!

Nieuwslezers zijn ook schaars trouwens. En dat vind ik dan weer niet erg, want dan gaat de oude economische wet van vraag en aanbod lekker werken.

Column Robert-Jan Knook: Werk
To Top