Column

Column Marjolijn Dölle: 50 + : 1 = 1,5

23 november 2018 – Column Marjolijn Dölle: 50 + : 1 = 1,5

Ik denk dat menig wiskundige hier niet uitkomt. Welke formule zit hierachter, hoe verklaren wij deze som?

Ik heb pas in allerlei nieuwsmedia de analyses van het UWV gelezen: ondanks de booming economie neemt het aantal werkloze 50-plussers toe. Een deel vindt weliswaar werk, maar met dezelfde vaart doen nog meer 50-plussers juist een beroep op WW of Bijstand. Rara, hoe kan dat?

Er zijn heel veel verklaringen te bedenken:

Oudere werknemers zijn duur; oudere werknemers zijn niet flexibel, ze kunnen niet meekomen met moderne technologieën, ze weten te weinig van social media, ze zijn eerder ziek, ze zijn te oud om nieuwe dingen te leren, enzovoort, enzovoort.

Tja, dat zijn natuurlijk allemaal vooroordelen. Er zijn vast en zeker 50-plussers voor wie sommige van deze verklaringen gelden, maar er zijn er evenzovele die zich op hun 60ste nog jonger gedragen dan een twintiger. Maar dan wel met toevoeging van een flinke dosis levenservaring, wijsheid, geduld en reflectie.

Ze zijn hartstikke bij de tijd, die 50-plussers van tegenwoordig. Ik ben er zelf al ruim 11 jaar een, en ik snap nog steeds niet waarom ik bij allerlei activiteiten en evenementen recht heb op 50+ korting! Bizar toch? Waarom zijn er 50+ woningen, is er een 50+ beurs, een omroep Max voor 50-plussers……ieujak!!! Dit is niet normaal.

Gelukkig hebben we een echte Goeroe in Nederland die de oplossing heeft gevonden. Als je je jong voelt, moet je het recht hebben om je leeftijd te verlagen: jawel! Emile Ratelband heeft de aandacht weer weten te pakken. Tsjakka: 20 jaar eraf en alles is weer mogelijk! Persoonlijk heb ik het niet zo op de oplossing van meneer Ratelband, ik zie het meer als aandacht trekkerij.

Maar hoe lossen we het dan wel op, die 50-plus discriminatie???

Daar is mijn rekensom dus voor: 50 + : 1 = 1,5

Een gemotiveerde, getalenteerde 50-plusser staat tot 1fte is gelijk aan 1,5 fte. Dat durf ik echt te zeggen, want heel veel 50-plussers die nu aan de kant staan, hebben zeker 1,5 keer zoveel levenservaring, reflectievermogen, geduld, aandacht voor anderen en ik weet niet wat nog meer voor positieve eigenschappen als een 50-minner. Daardoor doen ze niet alleen hun eigen werk goed, maar kunnen ze ook collega’s goed ondersteunen.

Voor mij mogen al die 50+ kortingen, beurzen, tijdschriften, tv-zenders, activiteiten en evenementen onmiddellijk gestopt worden. Het stigmatiseert alleen maar!

Maar ja, dat betekent dan ook dat de 50+ subsidie voor werkgevers zou moeten verdwijnen……die is er nu nog wel, dus…….

Heb je vacatures…..neem dan snel een 50-plusser in dienst, het levert je heel wat op!

Column Marjolijn Dölle: 50 + : 1 = 1,5
artikel loopt door onder deze advertentie
To Top
*/ ?>