Column

Column Marjolijn Dölle: Troonrede

18 september 2018 Column Marjolijn Dölle, directuer Werksaam Westfriesland: Troonrede

18 September is het Prinsjesdag. Dan komen de hoeden weer uit de kast, worden de rokkostuums weer geschuierd en de schoenen weer gepoetst. Met veel pracht, praal en protocol wordt de miljoenenota gepresenteerd.

Vroeger bleven al die plannen van het kabinet geheim, maar de laatste jaren zijn geheimen niet meer te bewaren. Er zullen dus echt niet meer zoveel verrassingen uit de hoge hoeden getoverd worden.

Hmmm, zorgwekkend vind ik dat!

We weten nu al, dat zo’n beetje iedereen er op vooruit gaat volgend jaar…..behalve de mensen met de laagste inkomens. Hmmm, zorgwekkend vind ik dat!

We weten sinds kort ook, dat de plannen om loondispensatie in te voeren van de baan zijn. Mede dank zij de actiegroep “Wij staan op” (een initiatief van mensen die niet kunnen staan), is dit bizarre plan om mensen met een arbeidsbeperking onder het Wettelijk Minimum Loon te betalen, van tafel geveegd. Gelukkig maar, want ook in mijn optiek was dat een heel slecht plan.

En wat we nu ook al weten, is dat de afschaffing van de dividendbelasting, ondanks het feit, dat vrijwel iedereen er faliekant op tegen is, er toch doorgedrukt wordt. Dat vind ik toch zo gek…..iets doen, terwijl je weet dat er geen draagvlak voor is.

Dividend, volgens Wikipedia is dat de winstuitkering van een onderneming aan de aandeelhouders. Afkomstig van het Latijnse woord dividere. Dat betekent “verdelen”. Dat klopt in ieder geval, want ja, iedereen is dus behoorlijk verdeeld op dit onderwerp.

Maar ik heb een nieuwe variant:

Dividend is dus de winstuitkering, die uitgekeerd wordt aan aandeelhouders. Je bent aandeelhouder als je aandelen hebt, dat wil zeggen geïnvesteerd hebt in een bedrijf.

Ik stel voor, nu dat er zoveel verdeeldheid is over die dividendbelasting, dat alle werkgevers gaan investeren in al die mensen van de “Wij staan op”-beweging. Investeer in hen, door hen te begeleiden, door mogelijk een werkplek aan te passen, door werkzaamheden aan te passen, door geduld en begrip te hebben, en door vol te houden.

En weet je hoe dat zich gaat uitbetalen??!

Juist ja, in klinkende munt! Want daarmee kun je eindelijk je vacatures vervullen, krijg je supergemotiveerde medewerkers en is jouw bedrijf een voorbeeld van diversiteit.

Dat is de mooiste winstuitkering die je kunt bedenken

Dat is pas rendement! Dat is de mooiste winstuitkering die je kunt bedenken. En over die winstuitkering betaal je geen belasting, sterker nog….het levert premiekorting op, of loonkostensubsidie.

Dat is pas dividend! Of is het gewoon slim en inclusief ondernemen? In ieder geval is mijn variant het menselijk dividend!

Column Marjolijn Dölle: Troonrede
artikel loopt door onder deze advertentie
To Top
*/ ?>