Column

Column Robert-jan Knook: Sterren

16 oktober 2018 – Column Robert-jan Knook: Sterren

Ik hou van lekker eten. We gingen vroeger als gezin ook vaak uit eten en dan niet naar een vreetschuur, nee, naar een echt restaurant. Soms met sterren. Heerlijk vond ik dat. Niet alleen het eten is bijzonder, ook de plek en de sfeer. Toch een beetje netjes en daar hou ik wel van. Ook het lange tafelen bevalt me. Vooral omdat je dan nog echt de tijd hebt en neemt om met elkaar te praten. Ik ben in de gelukkige omstandigheid dat ik mijn kinderen dit nu ook mee kan geven. En ze vinden het leuk.

Met het ondernemersplatform Ondernemend Westfriesland organiseren Rob van Loon en ik elk jaar een Collegetour. Op mijn verlanglijstje stonden al lange tijd sterrenkoks Lucas Rive en Michel van der Kroft. En ja, bij allebei heb ik al gegeten. Maar ja, hoe krijg je die kok uit zijn keuken? Ze zijn alleen maar aan het werk. En willen ze wel? Begin dit jaar lukte het me om beide meesterkoks te strikken voor de Collegetour. Trots als een pauw was ik. Ze doen het!

Je moet dus in topconditie blijven om die gouden plak te kunnen halen en houden.

Maandag 15 oktober was het zover. Op een sterrenlocatie bovendien, het oude kantongerecht in Hoorn. En strak uitverkocht met vooral ondernemers. Eindelijk kon ik beide heren vragen waar hun liefde voor de kachel nou eigenlijk vandaan komt en hoe ze het volhouden. Bij Lucas ligt de oorsprong vooral bij zijn moeder die veel aandacht aan eten besteedde. Michel raakte verliefd bij het vak koken en serveren op de LTS. Over het volhouden zeggen ze allebei dat koken topsport is. Je moet dus in topconditie blijven om die gouden plak te kunnen halen en houden. In hun geval dus de Michelinsterren.

Wat me opvalt is dat de Hoornse koks ook blijven staan door hun passie, dus de liefde voor het vak. Anders hou je het niet vol, zeggen ze allebei. En dat is ook wat mij aanspreekt bij het ondernemen. Je denkt niet na over het aantal uren dat je maakt, je vindt het gewoon leuk wat je doet en je gaat net zo lang door tot je het gewenste resultaat bereikt. Links of rechtsom. En als je je doelen moet bijstellen, gebeurt dat eigenlijk vanzelf. Je gaat gewoon door waar anderen stoppen. En als je uitblinkt in de vak dan val je vanzelf op. Kwaliteit, dat is waar het om draait. Niet alleen op het bord van de sterrenkok.

Wat niet vergeten mag worden is de steun van de vrouwen van Lucas en Michel. Achter elke man of vrouw staat een sterke partner. Samen maken ze het waar. Daar weet ik alles van.

Column Robert-jan Knook: Sterren
artikel loopt door onder deze advertentie
To Top
*/ ?>