Column

Column Robert-Jan Knook: Weg met Lappendag

14 augustus 2018: – Column Robert-Jan Knook: Weg met Lappendag

Een paar dagen geleden hadden we vrienden uit Oostvoorne op bezoek en dat was precies tijdens de opbouw van de kermis. Wat is hier aan de hand, zeiden ze. Enorme vrachtwagens dwars door onze historische binnenstad, alles potdicht. Er was voor de bezoeker geen doorkomen aan. Ja, zei ik, dat is ons jaarlijkse hoogtepunt. De kermis van Hoorn is zelfs immaterieel cultureel erfgoed. Ik heb er ooit nog eens een film over gemaakt https://youtu.be/RdJZl_Wh5Xs

Leg dat maar eens uit aan je vrienden buiten Hoorn.

Diezelfde dag sprak ik bij het ANP met mijn zeer gewaardeerde collega nieuwslezer Michiel Fraase Storm over Hoorn en vertelde hem ook over de kermis. Ik zei hem dat we hier te maken hebben met de grootste kermis van Nederland, na Tilburg. Wow, zei Michiel, dat zeg je trots en dat was ik ook. Maar heb ik gelijk? Want volgens Wikipedia, en ik citeer “In de regio is men er vaak van overtuigd dat deze kermis na Tilburg de grootste van Nederland is, maar dat is niet het geval.” Wikipedia rept niet over wie dan wel de tweede is. Beste kermiswethouder Ben Tap, wil jij mijn collega even het juiste verhaal vertellen?

De kermis is al eeuwen onlosmakelijk verbonden met Lappendag. Leg dat maar eens uit aan je vrienden buiten Hoorn. Ik maak als Hoornaar mijn derde lustrum met Lappendag mee en heb nog steeds moeite om dit fenomeen uit te leggen buiten onze regio. Want wat zeg je dan? De mannen gaan de hele dag zuipen en de vrouwen kopen? Hoewel de vrouwen zich ook steeds vaker laten vollopen en mannen met de vrouwen ook steeds vaker langs de kraampjes komen.

Om gek van te worden.

Weg met Lappendag, zeggen sommige Hoornaars en Horinezen tegen me. Die gaan de stad uit omdat ze er niks mee hebben. Om gek van te worden. Toch nodig ik ze uit om dit festival een keer mee te maken. Als trotse inwoner en ondernemer van Hoorn nodig ik nu gewoon heel Nederland uit om in onze VOC-stad te komen kijken.

Je weet niet wat je ziet op Lappendag in Hoorn. Koningsdag is er niks bij. Alle ondernemers staan voor hun zaak in de binnenstad en leggen hun waar tegen spotprijzen op de kraam. Koopjes jagen is dat, vanaf 06:00 uur ’s ochtends al. Het is één groot feest van het Kleine Noord tot de Roode Steen. Eigenlijk zijn we die dag één grote familie.

Om stipt 16:00 uur is het klaar en gaat iedereen weer weg. Drooglegging noemen we dat. Misschien dat burgemeester Jan Nieuwenburg daar ooit nog eens verandering in brengt.

Weg met Lappendag? Nee hoor, ik ben er, jij ook?

Column Robert-Jan Knook: Weg met Lappendag
artikel loopt door onder deze advertentie
To Top
*/ ?>