Column

Column Robert-Jan Knook: Weg met West-Friesland

17 juli 2018 – Column Robert-Jan Knook: Weg met West-Friesland

Toen ik ruim 10 jaar geleden hier kwam wonen hoorde ik voor het eerst van West-Friesland. Ik keek wel een beetje raar op want daar had ik echt nog nooit van gehoord. Zat ik wel in de juiste provincie? Werd ik beetgenomen? Maar enig speurwerk leerde me al snel dat het klopte. Iets met de Westfriese omringdijk. Waarvan akte.

Eind juni was ik in Nieuwspoort in Den Haag bij de presentatie van het MKB actieplan van staatssecretaris Mona Keijzer. 200 miljoen is er uitgetrokken om het MKB, de banenmotor van de Nederlandse economie, verder te stimuleren. Nadat ik met de staatssecretaris had staan borrelen stapten twee ondernemers uit Den Bosch op me af. Wat mij daar bracht, vroegen ze. Uit West-Friesland kom ik, zei ik, want Keijzer is daar ook op bezoek geweest. Waar? zei de beste man. Ik herhaalde West-Friesland en zei snel daarna Hoorn. O, Hoorn, zei hij, dat ken ik wel ja. Mooie VOC-stad. Ja inderdaad, dacht ik. West-Friesland kennen ze helemaal niet.

Zelfs de landelijk pers weet niet eens waar West-Friesland ligt.

Zelfs de landelijk pers weet niet eens waar West-Friesland ligt. Op de site van het AD stond na het bezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima dat het paar op bezoek was geweest in Drechterland in Friesland. Pardon, dacht ik. Ik neem aan dat burgemeester Michiel Pijl meteen de krant heeft opgebeld en de redactie heeft uitgenodigd om eens kennis te komen maken. Het koningspaar was in ieder geval geïnteresseerd in het verhaal van de bewoners, zo appte Michiel mij na het bezoek.

Niet alleen weten buiten onze regio maar weinig mensen waar het ligt. Binnen ons mooie West-Friesland is er al jaren strijd over hoe je het nou schrijft. Met of zonder streepje. Wel of niet aan elkaar. Friesland wel of niet met hoofdletter.

Het zorgt alleen maar voor verwarring en buiten onze regio weet niemand waar het ligt.

Weg met West-Friesland dus. Het zorgt alleen maar voor verwarring en buiten onze regio weet niemand waar het ligt. Maar ja, wat dat wel. Nou wat dat betreft ben ik het wel eens met de Hoornse wethouder Ben Tap, want die reageerde op mijn Tweet inzake het AD dat precies daarom Holland Boven Amsterdam een betere naam is. Dan is er in ieder geval niet meer de vraag waar het ligt. Ik zie dit als steun voor mijn pleidooi.

Maar dan nog vind ik het niet specifiek genoeg. Want Holland boven Amsterdam kan alles zijn en ik wil juist iedereen naar Hoorn en omgeving hebben. Daarom dacht ik aan, en ik heb het wel eens eerder geroepen, Amsterdam VOC! Je hebt immers al Amsterdam Castle, dat is het Muiderslot. Er is Amsterdam Beach, Zandvoort. Dus dan zijn wij Amsterdam VOC. Of gewoon Hoorn VOC. Als het maar geen West-Friesland is. Weg ermee en op naar Hoorn VOC.

Column Robert-Jan Knook: Weg met West-Friesland
To Top
*/ ?>