Column

Column Stefan Kraft van Ermel: December traditionele feestmaand

27 november – Column Stefan Kraft van Ermel: December traditionele feestmaand  

Het is geen nieuws als ik zeg dat december wel zo’n beetje dé feestmaand van het jaar is. En als de dagen korter worden en de nachten gaan lengen, halen velen van ons al stiekem de feestverlichting van zolder en de schaatsen uit het vet. Intussen worden niet alleen woonwijken, maar ook de stad, omgetoverd. Feestverlichting slingert zich door tuinen, langs huizen, boven de winkelstraten. In de etalages verschijnen glimmende cadeautjes in kleurig pakpapier. Sint en Piet zijn in het land.

Niet lang daarna vieren we oorspronkelijk de geboorte van het Kindje Jezus en langer geleden onze voorouders de Zonnewende en de geleidelijke terugkeer van het licht. Voor velen onder ons ‘moderne’ mensen, zijn de laatste weken van december ook onlosmakelijk verbonden met een mooi opgetuigde kerstboom (liefst met kluit én piek), misschien wel met cadeautjes of kerststal er onder, stemmige concerten, familiebezoek, gezellig samen lekker lang aan tafel en tenslotte natuurlijk oliebollen op Oudjaar en een knallend vuurwerk en bubbeltjeswijn om het nieuwe jaar in te luiden.

‘Humbug!’ zou Ebenezer Scrooge zeggen!

Wie er ook alle jaren opduikt in deze laatste weken van het jaar is het akelige mispunt Scrooge

Want wie kent hem niet, Ebenezer Scrooge, de hardvochtige, vrekkige mensenhater uit de wereldberoemde novelle ‘A Christmas Carol’, die alles wat maar een beetje met feestelijkheden of gezelligheid te maken heeft, steevast afdoet als ‘humbug’. Onzin en geldverspilling!

Gelukkig denken wij daar heel anders over. Hoewel dit prachtige verhaal al in 1843 verscheen en toen in feite een scherpe aanklacht was tegen de bittere armoede, uitbuiting en kinderarbeid, gaat er toch nog steeds geen decembermaand voorbij, zonder dat we op een of andere manier herinnerd worden aan deze klassieke en ook sfeervolle kerstvertelling. Charles Dickens beschrijft indringend hoe de door geldzucht verbitterde Scrooge (geweldig neergezet personage overigens) na het verschijnen van drie geesten de kerstgedachte eindelijk leert begrijpen en tot inkeer komt, om voortaan een sociaal en vrijgevig man te zijn en dat het leven, het kerstfeest gevierd mag worden.

Ook in West-Friesland wordt december ruim gevierd!

En over dat vieren, wil ik het dit keer wat uitgebreider hebben. We weten in West-Friesland van hard werken, zeker, maar we houden ook van een feestje. En het is mooi om te zien, hoe zovelen zich hebben ingezet om ook anno 2018 een sfeervol ‘kerstpakket’ samen te stellen voor West-Friesland.

In de aanloop naar kerstavond en kerstmis worden ook dit jaar weer op veel plaatsen in West-Friesland kerstmarkten en typisch winterse festiviteiten georganiseerd. In Medemblik bijvoorbeeld, vindt op 7 december een heuse ‘Dickensdag’ plaats, een sfeervolle kerstmarkt vol nostalgische taferelen, die ons terugvoert naar vroeger tijden. Met de historische stoomtram Hoorn-Medemblik reis je die dag heen en weer, terug in de tijd. In Enkhuizen kun je op 21 december genieten van een verlichte kerstmarkt in het oude centrum. Maar ook in tal van andere Westfriese dorpen en steden wordt van alles voor de inwoners en bezoekers georganiseerd. Van Wervershoof tot Aartswoud en van Heerhugowaard tot Hoogwoud en Hoogkarspel.

IJsbaan op Roode Steen hart van feestelijke wintermaand

Hoorn laat zich daarbij in 2018 bepaald niet onbetuigd! Vanaf 7 december t/m 5 januari is er door Hoorn Marketing onder de vlag WintersHoorn’ een geweldig en omvangrijk winterprogramma boordevol activiteiten en evenementen georganiseerd. Zo wordt er op de welbekende Roode Steen, onder een door de gemeente opgetrokken levensgrote kerstboom, net als vorig jaar weer een mooie ijsbaan van maar liefst 250 m2 aangelegd.

Een maand lang kan je deelnemen aan curling toernooien, met de kleintjes naar de kinderdisco, genieten van ‘Dinner on Ice’, meedoen via schoolschaatsen of gewoon lekker rondjes draaien. De ijsbaan bleek vorig jaar een enorme trekpleister, dus succes is gegarandeerd. Of het nou wel of niet gaat vriezen, ijspret in overvloed!

En wat te denken van de ‘Kleine Noord Kerstloop’ waarin alle deelnemers in kerstman-/vrouw tenue van start gaan? Dit hilarische spektakel is komen overwaaien uit New York, dus vergeet vooral je warme witte aanplakbaard niet mee te nemen zou ik zeggen…

Voor een kerstmarkt hoef je echt niet naar Amsterdam of Aken

Liever toch wat kalmer aan? Kan uiteraard ook. Kerstconcerten in o.a. de Oosterkerk brengen je ongetwijfeld in relaxte en hogere sferen. In Schouwburg en Congrescentrum Het Park is gedurende de hele periode ongelofelijk veel te doen. Voor jong en oud. Musical, dans, muziek, ballet, DJ met afterparty, diverse kerstvoorstellingen, teveel om op te noemen. Lekker shoppen is ook bepaald niet vergeten. In samenwerking met de zogenaamde ‘straatambassadeurs’ hebben diverse winkeliersverenigingen kerstmarkten georganiseerd, dus kom daar vooral ook eens je cadeautjes kopen! En voor de fijnproevers: het Winters Foodtruck Spektakel zorgt op wel heel ludieke wijze voor de inwendige mens, net zoals natuurlijk de rijkelijk vertegenwoordigde plaatselijke horeca.

WintersHoorn is van iedereen en voor iedereen

Het is bijna niet mogelijk om in dit tijdsbestek alle bevlogen initiatiefnemers, vrijwilligers en andere betrokkenen bij al deze mooie festiviteiten en evenementen te noemen en benoemen. Maar eer van hun werk verdienen ze beslist! Zij zijn het immers, die WintersHoorn aan ons, inwoners van West-Friesland, en onze gewaardeerde gasten van heinde en verre aanbieden.

Zonder alle andere evenementen tekort te willen doen, wil ik het initiatief van Stichting Herberg Hoorn absoluut toch nog even met name noemen. Zij zijn er mijns inziens in geslaagd, om vanuit het inspirerende thema ‘Herberg Hoorn, stad van ontmoeting’ weer een fantastisch programma uit te rollen, waarbij niet alleen de zogenaamde ‘nieuwkomers’, maar ook de ouderen en degenen onder hen die onze extra zorg en aandacht verdienen, centraal staan. Tussen 15 en 26 december realiseert ‘Herberg Hoorn’ diverse samenkomsten, waar ontmoeting, verhalen vertellen centraal staan. Hun doelstelling – ik citeer – “Verbondenheid creëren, het delen van talent, laten zien wat Hoorn in huis heeft, bijzondere ontmoetingen tot stand brengen en de stad als fijne plek om te zijn neerzetten tijdens de kerstperiode” valt vanaf deze plek al op voorhand warm te onderschrijven! Dat is in essentie ook waar het om gaat, verbondenheid – ontmoeting.

In Hoorn en West-Friesland zijn we er in elk geval duidelijk klaar voor! Gun jezelf mooie momenten en ervaringen en bezoek tussen 7 december en 5 januari de evenementen in de regio! Voor extra informatie en het complete programma ga je naar www.wintershoorn.nl

Namens alle bij Hoorn Marketing betrokken collega’s, wens ik iedereen in onze prachtige regio een gezonde, gezellige en ontspannen periode toe!

En wat zou de herboren Ebenezer Scrooge hier allemaal op te zeggen hebben gehad? “Staying at home, all alone, at Christmas time? . . . . . . . Humbug!”

 

Stefan Kraft Van Ermel

Column Stefan Kraft van Ermel: December traditionele feestmaand
To Top
*/ ?>