Column

Column Stefan Kraft van Ermel: West-Friesland omarmt triathlon ‘Ironman’

23 oktober 2018 – Column Stefan Kraft van Ermel: West-Friesland omarmt triathlon ‘Ironman’

Het is ongeveer 2500 jaar geleden dat de Griekse boodschapper Pheidippides zich de benen uit het lijf rende vanaf het slagveld bij het plaatsje Marathon naar Athene, om zijn vorst het heuglijke nieuws te komen brengen, dat de militaire overwinning op de Perzen een feit was. De arme renner stortte bij aankomst ter aarde, kon nog net ‘we hebben gewonnen’ uitbrengen, alvorens ter plekke te sterven van uitputting. Dat waren nog eens heroïsche tijden!

Het huidige West-Friesland is het product van duizend jaar keihard werken, om wat bewoonbaar land te winnen op het water. Het land is letterlijk uit het veenmoeras getrokken. De omliggende meren en zeeën die voortdurend een bedreiging vormden voor het leven en welzijn van de half onder water levende eerste Westfriezen, werden stukje bij beetje ingedamd, drooggelegd en in cultuur gebracht. Het inpolderen en altijd maar weer droge voeten zien te houden was en is een prestatie van jewelste, die wereldwijd nog steeds tot de verbeelding spreekt!

Ironman, waar moderne helden de arena betreden

Ook een prestatie van formaat, maar dan meer van deze tijd, is het volbrengen van een zogeheten ‘Ironman’. Waar gaat het eigenlijk om? Ca. 42 kilometer hardlopen, 180 kilometer fietsen en bijna 4 kilometer zwemmen, al deze drie disciplines volbrengen, zonder in te storten of erger, is de essentie van het fenomeen Ironman. Het ultieme gevecht. Een competitie tussen diverse afgetrainde en tot op het bot gemotiveerde deelnemers.

Maar ook een gevecht met jezelf. Een duursport met vele fasen en gezichten. En als alles zich ontwikkelt zoals het er momenteel voor staat en wij ook van harte hopen, komt dit spektakel begin juli 2019 naar West-Friesland! De intentie en bereidheid zijn er in elk geval van alle kanten en het zou mijns inziens ook voor de regio een goede zaak zijn, als Ironman hier ook daadwerkelijk succesvol wordt uitgerold. Het is niet zomaar een evenement, of zoals we hier zeggen:

‘Dut is wel effies wat aars, dan een stukkie sjouwe’

Maar leent de regio West-Friesland zich eigenlijk wel voor het binnenhalen van een zo tot de verbeelding sprekend groot sportevenement als de ‘Ironman’, de triatlon voor de echte ‘diehards’? Wat denk je zelf? Natuurlijk! Daar ben ik stellig van overtuigd.

Al was het alleen maar omdat de Westfriese Omringdijk, het historische lint van met elkaar verbonden dijkjes en dijken, de geografische omlijsting van West-Friesland, toevallig dezelfde lengte  heeft van drie aaneengesloten marathons, namelijk 126 kilometer. Maar los van die symboliek, heeft West-Friesland alle ingrediënten in zich, die een topsport evenement als Ironman vergt, of het nou om de hele- de halve of een andere afstandsvariant van de Ironman gaat. Een sportieve mentaliteit, niet zaniken, gewoon doen, is echt iets Westfries.

Gevecht tegen alle denkbare omstandigheden

Nu is het wel geen triatlon en ben ik van origine ook geen Westfries, maar persoonlijk heb ik een aantal marathons, waaronder o.a. die van Rotterdam, Berlijn en New York mogen uitlopen. Mijn voorbereiding en trainingen heb ik steevast met plezier in deze regio volbracht. Als ik tijdens zo’n zelfgekozen afmatting dan om mij heen keek, was ik telkens weer onder de indruk van ons prachtige Westfriese landschap. De letterlijk en figuurlijke weidse blik die je wordt gegund: de steeds weer wisselende luchten en vergezichten, terwijl je voortholt over de ‘slaper-‘, de ‘waker-‘, ‘dromer’- of zomerdijken, overal jagen water en wind doorheen. Ze bieden je weerstand, je bent in gevecht met de elementen en vooral met jezelf. Langs wiekende molens, donkere slootjes en door knotwilgen omzoomde stolpboerderijen. In een vanzelfsprekende, bijna perfecte harmonie. Dát is voor mij West-Friesland. Prima plek!

Het is trouwens beslist niet zo, dat we te chauvinistisch kijken. West-Friesland behoort eigenlijk nu al volgens velen tot de top tien van meest aantrekkelijke regio’s in Nederland. En dat is best begrijpelijk: veel bezienswaardigheden, rijke historie, prima recreatiegebieden, steden en platteland wisselen elkaar af en de mensen zijn er recht door zee en gastvrij. En Ironman past daar prima bij.

En gaat ondergetekende ook gewoon ‘niet zaniken, maar doen’ en zich inschrijven voor de Ironman?

Voorlopig klamp ik mij nog even vast aan de zegswijze: “ Die het de toid, die komt van Hoorn”.

Stefan Kraft van Ermel

Column Stefan Kraft van Ermel: West-Friesland omarmt triathlon ‘Ironman’
artikel loopt door onder deze advertentie
To Top
*/ ?>