Column

Voorzitter WBG: ‘Hoorn gedraagt zich als een dorp’

ingezonden tekst van de voorzitter van de Westfriese Bedrijvengroep, Hans Huibers

De afgelopen twee weken organiseerde de Westfriese Bedrijvengroep in samenwerking met onder andere Ondernemend Westfriesland vier regionale ondernemersdebatten. Met als aanleiding de Gemeenteraadsverkiezingen werd in de SED-gemeenten, in Hoorn, Medemblik en in Opmeer/Koggenland gediscussieerd over de lokale onderwerpen die er voor ondernemers toe doen en over regionale samenwerking. Rob van Loon als organisatie en Robert-Jan Knook als debatleider stonden garant voor een professionele en prikkelende aanpak. Lijsttrekkers van vrijwel alle partijen lieten zich van hun beste kant zien. Daarover niets dan hulde!

Toch was er een schrijnend onderscheid als we kijken naar de inhoud van deze debatten. Aan welke kant van het spectrum u ook staat, in de landelijke gemeenten en in Medemblik was er sprake van visie en scherpte. Vóór of tégen een dorpsontwikkeling, vóór of tégen windmolens, vóór of tégen verdubbeling van de Houtribdijk, het gaat me nu even niet om de politieke kleur. Er was sprake van ambitie en van debat. Het ging ergens over! Zeker ook over de gemeenschappelijke wens om krachtig dóór te gaan met regionale samenwerking om Westfriesland nog beter op de kaart te zetten.

Wat schetst mijn verbazing, in Hoorn niets daarvan! Het was onthutsend om te zien hoe 13 (!) partijen – op een enkele gunstige uitzondering na – voortkabbelend doorbabbelden over zaken die blijkbaar Raadsleden in het gemeentehuis bezighouden. De prullenbakken in de stad zijn na de markt overvol en dat is slecht voor de leefbaarheid. Het is zo druk dat het voor mensen met een hondje niet meer prettig is om rond te lopen en eigenlijk geldt dat ook voor mensen met een rollator in de stad. Echt, het werd allemaal gezegd.

Er werd nauwelijks gesproken over een visie op de toekomst van de stad, de centrumfunctie van Hoorn in de regio, de noodzaak om juist het voortouw te nemen in de regionale samenwerking, om Westfriesland op de kaart te zetten in relatie tot de Metropoolregio Amsterdam en (het gebrek aan) plannen vanuit de provincie voor Westfriesland. Als het een beetje spannend werd, zoals het formuleren van een groeiambitie op het gebied van woningbouw of een offensieve marketingstrategie, werd veiligheidshalve doorverwezen naar de regio. “Het is al zo druk in de stad, daar kan niks meer bij”.

Mijn voorlopige, trieste conclusie is: de echte dorpelingen zitten in de stad. Het ontbreekt aan ambitie om als centrumgemeente het voortouw te nemen in de regionale ontwikkeling. Het ontbreekt aan het besef dat juist Hoorn zich verder moet ontwikkelen, als stad en als motor voor de regio. Als het regent in Hoorn, druppelt het in Lutjebroek.

Mijn oproep is: toon ambitie! Ontwikkel een visie! Laat Hoorn groeien op een kwalitatief hoogwaardige manier. Durf te investeren, neem een voorbeeld aan een stad als Zwolle, die met een karakteristiek historisch centrum inmiddels is uitgegroeid tot het centrum van één van de snelst ontwikkelende regio’s. De debatten in de omliggende gemeenten maken duidelijk dat die wens er is. Het wachten is op Hoorn, het bedrijfsleven denkt en ambieert graag mee!!

Hans Huibers
voorzitter Westfriese Bedrijvengroep

Bekijk hier de complete video van het ondernemersdebat in Hoorn

Voorzitter WBG: ‘Hoorn gedraagt zich als een dorp’
To Top