Westfriesland

Belastingdienst moet stoppen met BSN in btw-nummer

LANDELIJK – De Belastingdienst heeft geen wettelijke basis om het burgerservicenummer (BSN) te gebruiken in het btw-identificatienummer van zelfstandigen met een eenmanszaak. Dit blijkt uit onderzoek van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). De Belastingdienst moet de geconstateerde overtredingen zo snel mogelijk beëindigen. Gebeurt dat niet, dan kan de AP handhavende maatregelen treffen.

Goed nieuws dus voor ZZP-ers en eenmanszaken. Maar dit proces gaat wel ‘eerder jaren dan maanden’ duren, zegt de Belastingdienst tegen RTL Z. De wettelijke verplichting van het vermelden van het BTW nummer op openbare documenten maakt de ondernemer kwetbaar voor fraude. Want met een BSN, naam, woonadres en telefoonnummer kunnen criminelen makkelijk identiteitsfraude plegen.

Over het BSN

Het BSN is een wettelijk identificatienummer om de communicatie tussen overheid en burgers te vergemakkelijken. Burgers kunnen met hun BSN bij elk loket van de overheid terecht. Het voordeel van een BSN is dat burgers hun persoonsgegevens niet bij elke overheidsorganisatie steeds opnieuw hoeven aan te leveren. Dit maakt het tegelijk kwetsbaar: als het BSN in kwaadwillende handen valt, kan het mogelijk leiden tot identiteitsfraude. Een kwaadwillende kan met de persoonsgegevens van een ander bijvoorbeeld een auto huren en daarmee schade veroorzaken. Zelfstandigen met een eenmanszaak kunnen hun BSN niet beschermen. Zij zijn verplicht hun BSN kenbaar te maken omdat het BSN een onderdeel vormt van hun btw-identificatienummer.

Belastingdienst moet stoppen met BSN in btw-nummer
To Top
*/ ?>