Westfriesland

Genomineerde Duurzaam Ondernemer Medemblik: Joost Zwaan

OPPERDOES – Kraanverhuur en Loonbedrijf Zwaan uit Opperdoes is al 60 jaar een begrip in maai- en slootonderhoud, grond-, weg- en waterbouw, groenvoorziening en agrarisch loonwerk. De lat ligt hoog: er zijn doelstellingen en acties voor duurzaam ondernemen opgesteld. Ondernemer Joost Zwaan: “Het is noodzakelijk dat we laten zien hoe duurzaam we zijn. Onze klanten zien hoeveel minder CO2 ze uitstoten door gebruik te maken van onze diensten.”

Zwaan doet een gooi naar de Award Duurzame Ondernemer. De verkiezing van de gemeente Medemblik staat dit jaar in het teken van de circulaire economie. In de complete bedrijfsvoering zijn of worden duurzame maatregelen doorgevoerd.

Prestatieladder

Het bedrijf is geruime tijd VCA-gecertificeerd. Alleen biedt dit weinig inhoud aan duurzaam ondernemen. Reden waarom Zwaan heeft gekozen voor certificering via de CO2-Prestatieladder. Nu staat het bedrijf op niveau 3, het streven voor dit jaar is niveau 5.

Joost Zwaan: “Om dit te bereiken hebben we een duurzaam machinepark en werken we aan een energiearm kantoor en energiezuinige bedrijfsprocessen. Een deel van de administratie is digitaal. Interne documenten worden opgeslagen in Cloud-omgeving. Werknemers vullen met hun smartphone of tablet digitaal hun werkbonnen in. Hierdoor werken we zo weinig mogelijk met papier.” De auto’s, kranen en machines bij Zwaan worden getankt met energiezuinige TRAXX diesel inplaats van gewone dieselbrandstof. De loodsen zijn onlangs voorzien van nieuwe dak- en gevelplaten voor betere isolatie.

CO2-uitstoot

Ook neemt Zwaan deel aan een initiatief van de brancheorganisatie om de CO2-uitstoot te verminderen. Bovendien gaan jaarlijks twee werknemers op cursus om machines efficiënt en effectief in te zetten. Alle tractoren hebben een start-stop systeem waardoor na 5 minuten stationair draaien de motor wordt uitgeschakeld. Deze knop zit ook op diverse bedrijfsauto’s en -kranen. Een bedrijfsvoertuig rijdt al op stroom.

Genomineerde Duurzaam Ondernemer Medemblik: Joost Zwaan
To Top