Westfriesland

Hoorn gaat aanvraag versiering op winkelgevels individueel beoordelen

HOORN – Eind deze week worden de laatste, nog ontbrekende elementen, van de Wintersfeerverlichting opgehangen in de Hoornse winkelstraten. Ondernemers willen ook graag hun gevel aanpassen aan deze verlichting, echter is dat niet overal mogelijk. De vereniging Ondernemers Stad Hoorn (OSH) meldt dat individuele aanvragen van ondernemers nu al behandeld worden.

De OSH vindt dit een prima initiatief. en hoopt dat er op ruime schaal gebruik van gemaakt gaat worden. “Waardoor nog eens te meer duidelijk wordt dat de ondernemende binnenstad, Winters Hoorn een nog groter succes wil laten worden! En daarmee ook aangeeft dat extra activiteiten, denk aan de hanging baskets, de vruchtbare basis zijn voor continuering.”

Eigen versiering

Een aantal ondernemers hebben aangegeven dat gelijk met de versiering in de straat ook de eigen gevel te willen versieren. Om zo een eigen bijdrage te leveren aan nog meer sfeer en beleving in de binnenstad. De gemeente wil hier graag aan meewerken, maar omdat het gaat over het uiterlijk van de beschermde binnenstad, is daarvoor aanpassing van de Welstandsnota nodig. De verwachting is dat de gemeenteraad hierover in het eerste kwartaal een besluit neemt.

De gemeente heeft begrip voor het feit dat een aantal ondernemers nog graag dit winterseizoen hun gevel zouden willen versieren. Daarom heeft zij besloten, om bij wijze van pilot/proef al dit najaar medewerking te willen verlenen voor deze wensen. Een verzoek hiertoe kan individueel door de ondernemer worden ingediend.

De volgende voorwaarden zijn verbonden aan het ophangen van de gevelversiering.

Algemeen:

  • De periode waarin de wintersfeerversiering mag worden opgehangen is van 15 november 2018 tot 15 januari 2019.

Materiaal en kleur:

  • De verlichting mag niet knipperen, zeer fel of veelkleurig zijn.
  • De verlichting moet aansluiten bij de wintersfeerverlichting van de OSH.
  • De versieringen mogen niet meer dan 15 procent van de gevel bedekken.
  • Feestverlichting is alleen toegestaan bij horecaondernemingen en winkelpanden.

Aanvullende criteria monumenten:

  • De wijze van bevestiging mag geen onherstelbare schade aan het pand toebrengen. Zo moet er zoveel mogelijk bevestigd worden aan bestaande aanknopingspunten of anders moet de bevestigingsmethode een minimale impact op de gevel hebben.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met G.Koolen via telefoonnummer 0229 252200.

Bron: OSH nieuwsbrief

Hoorn gaat aanvraag versiering op winkelgevels individueel beoordelen
To Top