Westfriesland

Horeca medewerker ontslaan na weggeven twee consumpties?

HOORN – Deze vraag stond vorige week centraal bij de rechtbank Noord-Holland, vestiging Alkmaar. De Hoornse Van der Valk Hotel had een werknemer ontslagen omdat hij twee gratis drankjes schonk aan gasten, maar volgens de rechter was dat veel te streng meldt RTLZ. Het hotel moet de man daarom nu drie maandsalarissen betalen en zijn juridische kosten vergoeden.

De medewerker werkte net enkele maanden voor het Hoornse hotel als medewerker in de bediening.  Op 6 januari werkte hij volgens RTLZ tijdens een besloten feest van een collega, waarbij sprake was van een zogenoemde ‘open bar’. Dat betekent dat frisdrank, bier, wijn en binnenlands gedestilleerd zoals jenever gratis waren. Aan het einde van de avond, na eerst geweigerd te hebben, schonk de medewerken alsnog twee gasten twee buitenlands gedestilleerde dranken. Twee dagen later werd de medewerker op staande voet ontslagen. Het voorval was gezien op camerabeelden, waarmee volgens het horecabedrijf sprake was van diefstal.

Ontslag aanvechten

De man stapte naar de rechter om zijn ontslag aan te vechten, en haalde daar zijn gelijk. Volgens de rechter is er juridisch gezien geen sprake van diefstal. “Het gratis schenken van drank is in principe weliswaar reden voor ontslag, maar gezien de omstandigheden (een open bar tijdens een feest van een collega) en het feit dat de werknemer verder een onberispelijke staat van dienst had, had het hotel volgens de rechter moeten volstaan met een lichtere straf als een officiële waarschuwing of inhouding op het loon,” plaatst RTLZ als argumentatie van de uitspraak.

Horeca medewerker ontslaan na weggeven twee consumpties?
To Top
*/ ?>