Westfriesland

Terugblik OVW uitje; Dicht bij huis, ouderwets gezellig

Foto door Pieter Prins

WERVERSHOOF – Ondernemend Wervershoof en omstreken kwam op donderdag 14 juni bijeen voor het jaarlijkse dagje uit van de OVW. Dit keer bleven we dicht bij het thuisfront en reisden we via Andijk af naar Enkhuizen. Een uitstekende keuze want ook West-Friesland zit vol verrassingen. Wist u bijvoorbeeld dat Andijk rijk is aan honderden Eendjes? Het werd een dag vol historie, nostalgie, heerlijk hapjes en goede gesprekken. Een verslag van Mieke Koomen en foto’s door Pieter Prins.

Net na de lunch verzamelen we bij Café Restaurant ’t Fortuin. Anders dan andere jaren reist de bus al vóór de jaarvergadering af. Bestemming: eendenmuseum in Andijk. Een verrassing voor velen. Eind vorig jaar opende Edwin Groen, wielerspecialist uit Heerhugowaard het museum in het voormalige pand van wooncentrum de Zeehoek. Zo’n 300 Citroëns sieren de immense ruimte, vanaf het oudste exemplaar uit 1949 tot de laatste ‘Lelijke Eend’ die ooit geproduceerd werd. Ieder met een eigen verhaal. ‘Mooi van lelijkheid en simpelheid’, aldus Edwin.

Nostalgisch museumcafé

Voordat Edwin ons meeneemt in zijn verhalen, ontvangt hij ons in het museumcafé. Een nostalgische plek in het grote gebouw waar we ons wanen in tijden van weleer. Met toog, barinterieur en meubels uit een bruin café inclusief de hoogpolige kleedjes op tafel. Ouderwets gezellig. We namen plaats aan de tafeltjes en achterin trucks waar ook mooie zitjes waren gemaakt. Een unieke omgeving voor een jaarvergadering.

Jaarvergadering

Het bestuur blikt met ons terug op een jaar vol succesvolle OVW Cafés en een grandioze Promobeurs en loodst ons door de jaarcijfers en prognoses voor komend jaar. Ook word dank uitgesproken aan afzwaaiende bestuursleden Theo Vertelman en Chica Bijwaard en stelt nieuw bestuurslid Patricia Stammes zich voor. Ondertussen nuttigen we heerlijke broodjes van ’t Fortuin en genieten we van de entourage.

 

Verhalen en winkelen

Na het officiële gedeelte hangen we aan de lippen van Edwin Groen die bij haast elke auto een ludiek verhaal heeft. Ook wandelen we door de ‘winkelstraat’ vol nostalgische winkeltjes en dito spulletjes uit grootmoeders tijd. Een prachtig museum en dat zo dichtbij huis!

Bitterballen en bier

We zijn nog lang niet uitgekeken, maar de klik tikt door en een nieuw onderdeel van het programma wacht. De bus brengt ons naar het Stationscafé in Enkhuizen alwaar collega-ondernemer Bart Schuffel en zijn team ons opwachten met een drankje én ambachtelijke bitterballen. Op het terras kletsen we bij met andere collega’s en maken we ons op voor een stadswandeling door Enkhuizen.

Stadstour Enkhuizen

In groepen wandelen we door het Snouck van Loosenpark, langs het huis van dé gezusters Snouck, de Drommedaris en andere historische plekken. Onze gids vertelt over de strijd tussen de vissers en boeren in de stad. Waaruit de vissershoek en de boerenhoek zijn ontstaan. Door voortschrijdend inzicht van mens en maatschappij is de strijdbijl begraven, maar de verhalen leven voort. Zo leren we nog eens wat over onze regionale geschiedenis.

Brouwerij, Pinchos en Pintxos

Hoe interessant ook, de regen maakt de wandeling nat en koud. We staan te popelen om de volgende drinkplaats aan te doen: bierbrouwerij De Werf in Enkhuizen. Aldaar proeven we enkele speciaal bieren en krijgen we een rondleiding door het pand aan de Paktuinen. Eenmaal opgewarmd keren we terug naar ’t Stationscafé voor het diner dat wordt opgediend in de vorm van Pinchos en Pintxos. De ‘chique neven’ van de Tapas. Culinaire kleine hapjes die in meerdere gangen worden geserveerd. Erg lekker en voor ieder wat wils. We praten bij, maken –al dan niet zakelijke – plannen en genieten van het bier en de wijn. We worden tenslotte gereden.

Tegen 22.00 uur staat de bus weer klaar om ons weer keurig terug te brengen naar Wervershoof. Geen lange zit, prima geregeld! De fanatiekelingen onder ons verlengen het programma nog even aan de bar van ’t Fortuin om vervolgens ook voldaan huiswaarts te keren. Het was een mooie dag. Veel dank aan de organisatie en graag tot volgend OVW-seizoen.

To Top
*/ ?>