Column

Column Marjolijn Dölle: Klimaatspijbelaars

19 februari 2019 – Column Marjolijn Dölle: Klimaatspijbelaars

Het is nog maar februari, maar ik durf nu al te beweren dat het woord van het jaar 2019 “Klimaatspijbelaar” wordt.

Wat ben ik blij met de scholieren. Het protest begon met 1 vastberaden Scandinavische scholiere, die in haar eentje begon met spijbelen om daarmee aandacht te vragen voor het klimaat. Wat een stoere meid! Met lef, initiatief, vastberadenheid en doorzettingsvermogen maakt zij indruk. Lange tijd stond, of beter gezegd zat zij alleen. Totdat een Belgische scholiere haar initiatief overnam en duizenden Belgische scholieren op de been kreeg. Niet 1 keer, maar week na week. Natuurlijk konden de Nederlandse scholieren niet achterblijven. Hup, in de bus naar het Malieveld. Klasse! De groep klimaatspijbelaars groeit snel.

Het klimaat, de opwarming van de aarde, raakt ons allemaal. Vooral de volgende generaties gaan de dramatische consequenties ervaren. En dus hebben we nu met zijn allen een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid om bij te dragen aan een beter milieu. Natuurlijk heeft de overheid daar een hele belangrijke rol in, maar we kunnen ook zelf heel veel doen. Wees je bewust van wat je eet, ga voor groene energie, weg met de auto, weg met het vliegtuig! Koop geen producten waarvan je weet dat de productie zwaar belastend is voor het milieu. Recycle, hergebruik, refurbish, er zijn genoeg mogelijkheden om ook op microniveau bij te dragen aan een beter milieu.

De klimaatspijbelaars helpen ons bewustzijn daarover te versterken. We kunnen er niet meer omheen. Super!

Ik hoop dat deze confronterende protesttrend doorgaat. Wat mij betreft is het eerstvolgende onderwerp de participatiewet. Net zo goed als dat we ons bewust moeten zijn van de noodzaak van een gezond klimaat, moeten we ons ook bewust zijn van het feit, dat iedereen in de maatschappij naar vermogen moet kunnen participeren. Dat noem ik “sociaal milieu”: inzet van mensen die een 2e kans verdienen. Daar is nog heel veel aandacht voor nodig. Het gaat om duurzame werkplekken voor mensen die een intensieve begeleiding nodig hebben en extra aandacht. De participatiewet die sinds 2015 van kracht is, heeft nog onvoldoende inzet van mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt gerealiseerd. Dat moet beter!

Dus scholieren van Nederland, het lukt jullie om heel veel aandacht te krijgen voor een beter klimaat. Ga daar mee door, we hebben ook nog een beter samenlevingsklimaat nodig: een goede vertaling van de participatiewet.

Dus kom op! En werp je na je rol als klimaatspijbelaar op als participatiespijbelaar. Mijn steun heb je!

Column Marjolijn Dölle: KlimaatspijbelaarsPopulair deze week

To Top
*/ ?>