Column

Column Robert-Jan Knook: Check

12 februari 2019 – Column Robert-Jan Knook: Check

Ik zit in de auto op weg naar mijn tandarts. Tijd voor de jaarlijkse check. Die vergeet ik altijd maar de tandarts gelukkig niet. Die stuurt keurig een reminder per mail dat het weer tijd is geworden voor een controle. Toch altijd weer een spannend moment. Zou er ergens een gaatje zitten? En op mijn leeftijd valt zo nu en dan al het woord kroon.

Als je dat niet doet, vervalt het.

Onderhoud is bij de tandarts het magische woord. Als je dat niet doet, vervalt het. Stilstand is dan letterlijk achteruitgang. Het is net als met auto’s, ook die hebben onderhoud nodig.

Mijn tandarts zit in De Bilt. Dat moet ik wellicht even uitleggen. In mijn studententijd in Amsterdam had ik een tandarts in de stad en die kon er echt helemaal niks van. Totaal geen klik, vulde maar raak met die smerige amalgaam en zei nooit wat. Tot ik de vader van een dispuutsgenootje ontmoette. Een aardige man met een praktijk in Utrecht. Meteen een klik. Kom maar bij mij, zei hij en we maakten mijn gebit samen weer gezond. De man is inmiddels met pensioen en je raadt het al, dat dispuutsgenootje heeft de praktijk overgenomen en zit nu in De Bilt. Mooi excuus om de banden warm te houden. En om de hoek van de praktijk ligt mijn oma begraven, kan ik daar nog eens een bloemetje neerleggen.

Uurtje heen een uurtje terug is het, mooi moment om mijn jaarlijkse ondernemerscheck te doen. Hoe gaat het? Waar sta ik? Waar wil ik nog heen? Is er weer ruimte voor iets nieuws? Wat moet ik afstoten? Allemaal vragen waar ik juist dan tijd voor heb. En nadenken over de feedback die ik regelmatig vraag. En dan vooral de tips om het nog beter te maken.

Laatst kreeg ik een opmerking na een masterclass presenteren dat ik misschien wat meer tijd moet besteden aan de individuele terugkoppeling tijdens zo’n training. Het was wat veel theorie en net te weinig praktijk. Daar heb ik wat aan. Grappig genoeg kwam er een keer ook een opmerking over het tarief. Dat hadden ze veel hoger ingeschat. Terwijl ik dacht toch al marktconform te zijn.

En wanneer check jij jezelf?

Column Robert-Jan Knook: Check
To Top