Westfriesland

Barendse-DC oranje paprika’s leveren vitamine C en energie [foto’s+audio]

BarendseDC_paprikaAGRIPORT – Dinsdagmiddag 7 oktober bracht de Ondernemersclub Westfriesland een bedrijfsbezoek aan Barendse DC, een paprikakweker bij Agriport. Ruim 30 ondernemers luisterden aandachtig naar het verhaal van het bedrijf en de kweek van de oranje paprika.

Barendse DC komt net al veel andere ondernemers op Agriport uit het Westland. Petra Barendse vertelt met trots over het bedrijf: “Normaal kun je daar groeien door buren op te kopen, maar op een gegeven moment zijn er geen buren meer.” Bij Agriport is er ruimte voor grootschalige kassenbouw van minimaal 15 ha glas. “Een gemiddelde kas in Nederland is circa 2,5 ha flink groter dus. Hier hebben wij ook 10% meer zon.”

30.000 kg per dag

Barendse DC, waarbij DC staat voor Dutch Colour, is vooral bekend vanwege de oranje paprika. Toch verbouwd en oogst men ook groene paprika’s om ook deze vraag uit de markt te kunnen leveren. In de kas van 20 ha staan ruim 500.000 paprika planten die een oogst van 30.000 tot 50.000 kg per dag oplevert. “In de oogst tijd werken wij met 70 medewerkers.” De groep plukkers bestaat uit Polen en scholieren.

“De oranje paprika heeft de hoogste gehalte vitamine C, 3,5x meer dan in een sinaasappel.”

Oogst

Het plukken van de paprika start in maart op knie hoogte en hoe later in het seizoen hoe hoger de oogst geplukt moet worden. De plukkarren kunnen daarom in hoogte verstelt worden. Mocht deze kar vol doen dan kan deze via een ringlijn in het centrale pad zelf zijn weg vinden naar het ‘collectpunt’. Daar wordt de oogst gewogen en krijgt de plukker het gewicht via SMS op de telefoon.

Energie voor Microsoft

Het bedrijf begon bij de start met een eigen Warmtekrachtkoppeling (wkk). Via gas wordt warmte, co2 en energie opgewekt. De warmte en co2 wordt gebruikt voor de teelt in de kas en de energie werd verkocht en was goed voor 200.000 huishoudens (totaal van alle Agriport wkk’s). Deze winstmachine leverde alleen steeds minder op sinds de gasprijs wel steeg, maar de energieprijs niet. Gelukkig is met de komst van Microsoft met een groot datacenter een nieuwe stroomgrootverbruiker erbij gekomen die graag deze stroom wil afnemen.

Toekomst

In de toekomst kan het bedrijf nog verder groeien. “Wij kunnen uitbreiden tot 47 ha, als er dus weer meer gebouwd wordt en jij rijdt langs de A7 zie je dat het goed gaat met Barendse DC.” Om de wens tot jaar rond oogst te kunnen voldoen wordt ook gekeken naar het kweken van paprika’s in Portugal.

Interview

Een interview met Petra Barendse. Samen met haar man runnen zij het bedrijf en daarbij ook bezoekagriport.nl voor een excursie in de kassen.

Foto’s

Een foto overzicht van het bedrijfsbezoek van de OndernemersClub Westfriesland en de jaarvergadering bij Barendse DC.

[nggallery id=25]

To Top