Column

Column Otto Wijnen: Beneluxbaan

4 oktober 2014 – Column Otto Wijnen: Beneluxbaan

Toen ik 8 was woonde ik in Amstelveen. Maar daar merk je nu niets meer van. Iedereen had in die tijd een caravan, dus mijn vader – toen met baard, want dat had ook iedereen – koppelde onze sleurhut elke zomervakantie aan onze Renault 16. Want die had toen ook iedereen. Vaste bestemming: Frankrijk. Want daar ging toen iedereen naar toe.

Als we de wijk uitreden kwamen we op de Beneluxbaan. En omdat onze route door de Benelux ging was ik er als achtjarig jochie van overtuigd dat die Beneluxbaan een weg was die door de hele Benelux liep en dat Amstelveen een hele bijzondere plek was om te wonen, omdat ie daar net begon!

De visie van een jongetje die denkt dat zijn wereldbeeld de enige juiste is.

Afgelopen maand heb ik een toer gedaan met mijn Presentatieshow. Zes optredens in evenzoveel steden in heel Nederland. Mijn manier om onder de aandacht te komen met mijn diensten.

Werkte niet.

Sinds kort weet ik waardoor dat kwam. Ik ben er namelijk rotsvast van overtuigd dat de gemiddelde presentatie in Nederland oersaai is en dat we allemaal wel een vlotte, interactieve, boeiende, sprankelende presentatie zouden willen geven. Want die TED-talks zijn razend populair. Mijn illusie was dat iedereen hier zo over dacht.

De visie van een jongetje die denkt dat zijn wereldbeeld de enige juiste is.

Daarop stak de halve zaal of meer zijn vinger op!

Een collega van mij stelde dit jaar de volgende vraag aan een volle zaal: “Wie van jullie is bang om in het openbaar te spreken?”. Er kwamen twee vingers. Maar toen kwam de vervolgvraag: “Wie van jullie is bang om toe te geven dat hij bang om in het openbaar te spreken?”. Daarop stak de halve zaal of meer zijn vinger op!

Ik ben dus een fysiotherapeut. Die zegt: doe deze oefening elke dag drie keer en je lichaam werkt weer snel 100%. Iedereen wil een goed werkend lichaam. Iedereen wil goed kunnen spreken. Maar niemand heeft zin in die oefeningen. Of – zoals nu blijkt – niemand heeft zin in een presentatieshow.

Inmiddels weet ik dat de Beneluxbaan het verlengde is van de Buitenveldertselaan, bij Uilenstede. En dat hij stopt bij de Legmeerdijk, bij het Amsterdamse Bos. Én ik weet dat niemand zit te wachten op een presentatieshow. Ai…


To Top