Column van Otto

Column van Otto: Oud en Nieuw

ottowijnenZaterdag 28 december 2013 – Column van Otto: Oud en Nieuw

„Oudejaar, nog maar heel even en dat is het weer gedaan
Straks dan zullen alle klokken weer hun twaalf slagen slaan”

Enfin, enzovoorts. Dit is het enige nederlandstalige liedje dat ik ken, dat over oudjaar gaat. Gek eigenlijk…

Je ontkomt er niet aan; deze periode is een periode van terug- en vooruitkijken. Zeker als ondernemer: het is het vierde kwartaal voor de BTW en je kan – letterlijk – de balans van het jaar opmaken.

Volgens het CBS klimmen we langzaam uit het dal; als ik naar mijn eigen cijfers kijk, dat klopt dat! Sterker nog; 2013 was het beste jaar ooit! Nou kan dat natuurlijk twee dingen betekenen: ofwel het gaat opeens stukken beter met de BV Nederland en de BV Otto in het bijzonder. Of het was voor mij de afgelopen jaren belabberd en 2013 was een fractie minder erg. Je mag zelf de conclusie trekken!

Je mag zelf de conclusie trekken!

2013: je was een rustig jaar. Na twee verhuizingen, in 2011 eentje en 2012 naar Hoorn toe en alles wat daarbij komt kijken, eindelijk dit jaar geen gesjouw. Dit jaar startte ook niet met een baby van 12 dagen zoals 2012. Niemand ging dood en iedereen bleef gezond.

2013: je bracht inzicht en kennis. In mei heb ik me in San Francisco vier dagen gelaafd aan de kennis van ene Brendon Burchard; een jonge marketeer die me heeft bijgebracht hoe ik in deze tijd mezelf als expert moet vermarkten. Met als gevolg dat ik druk bezig ben met het schrijven van een boek over presenteren, mijn kantoor heb omgeturnd tot kantoor annex videostudio annex coachingsruimte en vooral; dat ik heel anders over mijn toekomst ben gaan denken.

2013: je bracht mooie opdrachten. Ik heb dit jaar bijvoorbeeld vier ministeries mogen bedienen, de FIOD en als absolute hoogtepunt een optreden voor 800 ICT-ers van Belastingdienst in het Beatrix theater in Utrecht! Het was heerlijk om te merken dat het ondanks de schaalgrootte het toch prima lukt om verbinding te maken met de mensen in de zaal.

Over verbinding gesproken:  2013: je bracht eindelijk de verbinding die ik in Hoorn zocht. Weliswaar pas in je laatste maand, maar a-la. Dankzij een eerder optreden dat ik zelf georganiseerd had in Het Huis Verloren (mooi zaaltje trouwens!) kwam iemand op mijn pad waardoor ik straks in een intervisie-groep met andere ondernemers van gedachten zal gaan wisselen. Fijn! En dankzij Twitter zat ik deze week met onze burgervader rond de tafel om over de stadsreceptie te spreken. En nee; beste mensen van de SP; daar krijg ik geen rooie rotcent voor; dat doe ik – net als alle andere betrokkenen – pro bono. Mijn motivatie is, dat ik me hierdoor zeer waarschijnlijk nog weer wat meer thuis ga voelen in Hoorn. Het gesprek met „Burgemeester Onno” zoals hij graag genoemd wordt, droeg daar in ieder geval goed aan bij: zeer open, zeer toegankelijk. Overigens rept Google de laatste tijd over heeeele andere zaken als je op „Burgemeester Onno” zoekt, maar dit terzijde.

„Nieuwjaar wat heb je als verrassing?
Nieuwjaar wat breng je voor ons mee?”

2014: wat ga je doen? Als het aan mij ligt duw je het consumentenvertrouwen weer wat verder omhoog. Gestaag, niet te snel. Solide groei. Dankzij je voorgangers 2009 tot en met 2013 zijn een boel bedrijven noodgedwongen gestaakt. Ze waren blijkbaar niet flexibel genoeg om met alle nieuwe winden mee te buigen. Ze hebben plaats gemaakt voor frisse nieuwe bedrijven. Bedrijven die hun zeilen optimaal hebben staan voor diezelfde nieuwe winden. Kleinere bedrijven, samenwerkingsconstructies zonder veel overhead. Bedrijfjes die alles in de cloud hebben. Bedrijven die MVO – maatschappelijk verantwoord ondernemen – niet als PR-dingetje erbij hebben, maar het als cruciaal uitgangspunt hebben opgenomen in hun filosofie. People, planet, profit. Cradle-2-cradle. Werken volgens het Rijnlands model, met de nadruk op de middellange en lange termijn ipv kortzichtig graaien. Dát is de wind waarmee we verder gaan komen!

2014: je gaat me weer naar Amerika brengen: in augustus ga ik naar diezelfde wijsneus om me dit keer verder te scholen in spreekvaardigheid bij The World Greatest Speaker Training. Heel veel zin in!

2014: je gaat me mijn boek bezorgen. Het „Handboek Spreken Is Goud” zal midden in jou het levenslicht zien. Ik ben nu hoogzwanger en het belooft een flinke bevalling te worden!

2014: Hopelijk heb je wel eens gehoord van NLP (neuro linguistisch programmeren).Volgens dat principe moet je hardop roepen hoe je jezelf het liefst ziet, waarna je bewust of onbewust sneller de keuzes zult maken en de dingen zult doen die aan dat doel bijdragen. Als dat écht werkt, dan ben ik tegen 2015 slank en rijk. Want ik roep al dagen hardop hoeveel ik volgend jaar ga omzetten.

2014: hopelijk breng je flink wat bevlogen professionals naar mijn studiootje waarmee ik mag werken als presentatiecoach. Want hoe fijn het ook is om voor een heleboel mensen op te treden en hoe fijn het ook is om ruim in de slappe was te zitten; de voldoening die ik krijg als ik iemand verder mag helpen in zijn of haar ontwikkeling, is echt, oprecht, onbetaalbaar!

Ach; zo moet je blijven openstaan, nietwaar?

2014; in jouw eerste maand gaan mijn oudste naar ‚de grote school’. Jouw voorgangers gingen wat dat betreft wel erg snel voorbij! Alle clichés over het ouderschap zijn waar; het gaat écht snel. En wat ben ik trots op die meid! Ze gaat naar een school waarvan ik altijd heb geroepen: „dat nooit!” maar het blijkt nu toch de beste keus. Ach; zo moet je blijven openstaan, nietwaar?

2014: Laat je – dit keer – iedereen gezond? Even geen rare grote rampen? Even geen gekken met extreme plannen? En ik neem mijn drie meisjes graag gezond mee naar 2015, okee?

2014: breng je alle ondernemende luisteraars ook veel goeds? Dat al hun dromen maar mogen uitkomen.

Afgelopen week was ik bij mijn broer – hij is ook ondernemer – voor het kerstdiner, en in de gang las ik een fraaie tekst: „If your dreams don’t scare you, they aren’t big enough”. Als je dromen je niet bang maken, dan zijn ze niet groots genoeg”.

Heus we zullen zelf ook ons  best doen, voor een gelukkig nieuwjaar, gelukkig nieuwjaar,
 een GELUKKIG NIEUWJAAR!

Otto

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/127512674″ params=”color=ff6600&auto_play=false&show_artwork=true” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

To Top