Westfriesland

Award Duurzaam Ondernemen 2015: Inkopen & aanbesteden

paprikaMEDEMBLIK – Ondernemers zijn, net als overheden, vaak heel bewust bezig met inkopen en sturen niet alleen op de prijs.  Daarom is de gemeente Medemblik op zoek naar voorbeelden van duurzaam inkopen en aanbesteden van lokale ondernemers. Inzenders komen meteen in aanmerking voor de Award Duurzaam Ondernemen 2015.

“Vaak vergeten we welke stappen er al zijn gezet. Door drukte of omdat een ondernemer het gewoon vindt om het duurzamer te doen”, aldus de gemeente Medemblik in de aankondiging van deze Award. “Deze voorbeelden gaan we delen met ondernemers en inwoners om te laten zien wat er op dit gebied al gebeurt. En ook om te laten zien wat er allemaal mogelijk is en hoe je als consument of ondernemer kan sturen op het verduurzamen van producten en productieprocessen.”

Biologische producten

Een goed voorbeeld vindt de organisatie de enorm gestegen vraag naar biologische producten. De vraag naar biologische kasgroenten nam landelijk toe naar 50 miljoen euro en de vraag naar biologische granen met meer dan 30%. Een agrarische ondernemer die biologisch kweekt of teelt (SKAL* gecertificeerd) heeft toeleveranciers nodig die ook SKAL gecertificeerde producten (mest, teeltplanten, voeding, et cetera) aan hem leveren. De hele keten moet gecertificeerd zijn. Duurzaam en innovatief inkopen is hier in de keten geïntegreerd.

In Medemblik hebben op dit moment 13 ondernemers het SKAL certificaat. Eén van hen zijn de gebroeders Theo en Hans Vlaar uit Andijk. Zij kochten zonnepanelen, goed voor 80% van de eigen energiebehoefte en ze nemen producten af van biologisch gecertificeerde toeleveranciers.

De uitdaging: hoe duurzaam koopt u in?

Laat Duurzaam Medemblik weten wat uw laatste duurzame inkoop of aanbesteding is. De gemeente neemt contact met u op en publiceert uw aanpak als haalbaar praktijkvoorbeeld. Alle kleine stappen tellen mee, niet alleen de grote stappen. Insturen kan tot en met 1 september naar Miranda.laan@medemblik.nl. Alle inzendingen dingen automatisch mee naar de Award Duurzame Ondernemer Medemblik 2015.

Omschrijf kort wat voor soort bedrijf u hebt, welke producten of diensten u levert en wat u in uw bedrijfsvoering duurzaam doet. Dat laatste kan zijn: vereenvoudigen van productieproces, duurzame grondstoffen, hergebruik, zelf opwekken energie, duurzaam vervoer, et cetera. Wat koopt u als ondernemer duurzaam in? Hoe stuurt op duurzame inkoop? Voeg een foto toe om uw duurzame inkoop te illustreren, die zetten we ook graag in de publicatie.

* Skal Biocontrole is de onafhankelijke organisatie voor het toezicht op de biologische productie. Het toezicht wordt gefinancierd door de geregistreerde bedrijven die hiervoor een start- en een jaarlijkse bijdrage betalen.


To Top