Column

Column van Otto Wijnen: Braindrain

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/194974963″ params=”auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true” width=”100%” height=”450″ iframe=”true” /]

Otto Wijnen is onlangs komen wonen in de regio Westfriesland. Elke eerste zaterdag van de maand zijn ervaringen met het ondernemen en de ondernemers in Westfriesland.

Zaterdag 7 maart 2015 – Column van Otto Wijnen: Braindrain

Het is nu precies drie jaar geleden dat ik de deur achter me in het slot liet vallen en mijn vertrouwde Gelderse omgeving achter me liet. Ik had er zin in! Hoorn was niet de eerste plek waar ik naar toe verhuisde: ik ben nota bene geboren in Noord-Holland! Op mijn tiende ging mijn familie van daaruit naar Goirle, onder Tilburg. Daarna naar Vessem, in de Kempen en van daaruit ging ik op kamers in Eindhoven. Toen volgde een HAT-woning in Nijmegen, een leegstaand hotel op de Lemelerberg in Salland, een flat in Amsterdam Zuid-Oost en toen terug naar Nijmegen. Je mag dus wel zeggen dat ik weet hoe ik moet integreren en dat ik vergelijkingsmateriaal heb!

En ik zag er naar uit om u – als West-Friese ondernemer – te ontmoeten.

En mán, wat had ik  zin om Hoorn te ontdekken! Het ligt lekker dicht bij Amsterdam, dus daar zou ik mijn netwerk verder kunnen uitbreiden. En ik zag er naar uit om u – als West-Friese ondernemer – te ontmoeten. Ik ging daarom ook actief allerlei netwerkbijeenkomsten af en had hele plezierige gesprekken.

Inmiddels zijn we dus drie jaar verder. En ik kijk terug op een geslaagde integratie. Als je me drie jaar geleden had gezegd dat ik de afgelopen twee nieuwjaarsrecepties voor de gemeente zou presenteren, had ik je niet geloofd. Dat ik dit radioblog doe, had ik ook niet gedacht! Ook de recente opdracht waarbij ik het managementteam van een behoorlijk grote locale onderneming heb mogen begeleiden bij de kick-off van een veranderingstraject maakt dat ik me steeds meer thuis voel.

Volgens mij jaagt dat die talenten weg. Zonde!

Toch merk ik een groot verschil tussen hier en elders. Van de week kwam ik een woord tegen wat dat verschil mooi omschrijft: een “Braindrain”. Dat staat voor het vertrek van talenten uit de regio. Want ik besef me dat ik hier vooral veel ‘harde werkers’ tegenkom. En wat minder ‘crea-bea’s’. In deze regio regeert volgens mij de kreet: “Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg”. Volgens mij jaagt dat die talenten weg. Zonde!

Spring uit de band! Denk buiten de bestaande kaders!

Wat mij betreft doe je als ondernemer zo gek als je maar kan! Spring uit de band! Denk buiten de bestaande kaders! Dat houdt de talenten hier! Dat brengt energie! Dat brengt innovatie! En dat brengt – en hier zijn volgens mij ondernemers als u en ik enorm gevoelig voor – regionale groei.

Ik wens u veel groei in de komende lente!


To Top