Westfriesland

Einde blauwe envelop belastingdienst aanstaande

NEDERLAND – De schrik van elke ondernemers is binnenkort niet meer. Over twee jaar vind je geen blauwe envelop meer op de mat. Dat betekent echter niet dat je geen belasting meer hoeft te betalen. De belastingdienst heeft akkoord gekregen van de Eerste Kamer om in de toekomst volledig digitaal te communiceren met burgers en bedrijven, aldus MKB Servicedesk.

Als het aantal brieven met 50 miljoen omlaag kan, zou dat al 95 miljoen euro besparen. Jaarlijks (2012) worden 160 miljoen blauwe brieven verstuurd. Om de zogenoemde officiële beschikkingen, zoals brieven over de belastingtoeslagen, te digitaliseren, moet de wet worden gewijzigd; die schrijft nu nog voor dat een belastingplichtige een papieren beschikking ontvangt.
De Eerste Kamer heeft ingestemd met het wetsvoorstel Elektronisch Berichtenverkeer (EBV). Dat stelt de Belastingdienst in staat de eerste stappen te zetten naar volledig digitaal berichtenverkeer van en naar burgers en bedrijven. Over twee jaar moet alle communicatie met de belastingdienst volledig digitaal gaan. De blauwe Belastingdienst envelop, die dit jaar zijn 100ste verjaardag viert, gaat daarmee verdwijnen.
Staatssecretaris Eric Wiebes zal woensdag 14 oktober om 13.00 uur bij het Ministerie van Financiën op een ludieke manier het startsein geven voor de campagne die het afscheid van de blauwe envelop inluidt. Hij zal daarbij de stapsgewijze invoering van het digitale berichtenverkeer verder toelichten.
Met ingang van woensdag 14 oktober kunnen ondernemers en particulieren terecht op Belastingdienst.nl/digitalepost voor meer informatie.

To Top