Westfriesland

‘Nu ook tweede leerjaar HBO Agrarisch ondernemen in Hoorn’

Wethouder Bashara blij met komst HBO Agrarisch ondernemen.

Wethouder Bashara blij met komst HBO Agrarisch ondernemen in Hoorn. Foto Westfrieslandinbedrijf/Alex Gitzels

HOORN – Het heeft even geduurd, maar donderdag 17 september 2015 gaat bij het Clusius College in de boeken als de eerste lesdag van de tweejarige HBO opleiding agrarisch ondernemen.  Achttien studenten met deels ondernemers en deels in loondienst gaan de opleiding doen.

In Hoorn bij het Clusius College kunnen jonge en toekomstige agrarische ondernemers nu twee deeltijdstudies volgen: de tweejarige hbo-studie Bedrijfskunde en Agribusiness met de richting Ondernemerschap en de richting Management, Beleid & Buitenruimte. Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad om de deeltijd opleiding te kunnen starten. Pas de laatste paar weken is het aantal aangevuld tot achttien deelnemers.

De achttien studenten actief met deze deeltijd studie.

De achttien studenten actief met deze deeltijd studie luisteren naar de toespraken.

Tweede jaar naar Dronten of Almere

Maar ook het mogen starten van de opleiding bij het Clusius College in Hoorn. Want officieel zijn de studenten ingeschreven bij de Hogeschool CAH Vilentum in Dronten. Zij mogen alleen een deel van de opleiding extern op een ‘dis’ locatie volgen. De gehele opleiding mag niet. Dit betekent dat het tweede leerjaar de studenten zullen moeten afreizen naar Dronten of Almere om de opleiding af te kunnen ronden.

Het tweede leerjaar zullen de studenten moeten afreizen naar Dronten of Almere

Toch zouden de CAH Vilentum en ook wethouder Bashara graag willen dat het tweede leerjaar ook in Hoorn kan plaatsvinden. “Wat maakt de locatie van de vier muren uit voor de opleiding? Een externe commissie bepaald dat. Maar blij dat we nu eerst kunnen starten,” aldus Wil Bekkering lid van directie hogeschool CAH Vilentum. Zij investeren ook in de opleiding in Hoorn, de docenten moeten daarvoor vanuit Dronten naar Hoorn reizen.

Opleiding in Hoorn houden?

Wethouder Bashara sprak de studenten trots toe. “Het was hard werken om deze opleiding hier te kunnen starten. En nu ook hard werken richting Den Haag,” reageert de wethouder op zijn rol om zich actief in te zetten om de opleiding in zijn geheel in Hoorn te houden. Bekkering acht die kans echter klein: “Het is een ‘hell of een job’ om daarvoor de goedkeuring te krijgen.” Ze spreekt uit ervaring.

Afstand is drempel

Doordat de opleiding van CAH Vilentum niet geheel elders in het land mag worden gehouden, bereikt de hogeschool maar een klein deel van Nederland. Bekkering: “We zijn ooit gestart met een opleiding in Goes, maar na een jaar moesten zijn naar Dronten reizen. Die drempel is te hoog. Hetzelfde gold voor de opleiding in Ettenleur.”

Wil Bekkering rechts namens directie hogeschool CAH Vilentum

Wil Bekkering (r) namens directie hogeschool CAH Vilentum

Oproep ondernemers

Naast de uitdaging van het tweede leerjaar in Hoorn, is er ook de uitdaging om de volgende lichting te enthousiasmeren. Bekkering: “Bedrijven kunnen veel plezier hebben om deze opleiding aan te bieden aan werknemers. Je merkt dat MBO-ers na deze opleiding een grootse ontwikkeling, ook als mens doormaken. Er zit meer in die werknemer, de opleiding laat dit tot bloei komen.”


To Top